– Jag vill inte ha ett EU där länder inte respekterar rättsstatens principer. Det behöver inte se exakt lika ut men man ska följa principerna, säger Pyry Niemi.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ordförande Pyry Niemi om framtiden: Utvidga EU

EU är en unik samarbetsform i världen som kan leverera gångbara kompromisser när det verkligen gäller. Det säger EU-nämndens nyvalde ordförande Pyry Niemi (S). I hans framtida önske-EU är Serbien, Nordmakedonien och Albanien EU-medlemmar.

I dag fredag valdes Pyry Niemi (S) till ny ordförande i riksdagens EU-nämnd efter Åsa Westlund (S). 

 

Hur känns det?

– Det känns bra. Jag har varit med i EU-nämnden i tio år från och till och är trygg med processen. EU-frågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Pyry Niemi till Europaportalen. 

Vilken är den enskilt viktigaste EU-frågan just nu?

– Det är covid-19. Det finns inget annat. Andra frågor som kan bli intressanta är minimilöner och migration.

Vad är det bästa med EU?

– Trots att EU-ländernas förutsättningar är så olika med stora skillnader historiskt, politiskt och kulturellt så lyckas man ändå enas när det verkligen gäller och man hittar gångbara kompromisser även om det fortfarande kärvar om migrationen. Det är en unik samarbetsform som inte finns någon annanstans på jorden.

Vad är det sämsta med EU?

– Att EU ibland blir handlingsförlamat i onödan på grund av att enstaka länder lägger in sitt veto där vetot inte är berättigat. Ett typiskt exempel är när Cypern blockerade sanktionerna mot Belarus för att EU ska markera mot Turkiet [i en helt annan fråga]. Det bromsade EU och gjorde EU handlingsförlamat under en tid då Belarus verkligen behövde stödet momentant. 

När statsministern samråder med EU-nämnden sänds mötet på SVT. Varför är inte mötena öppna när andra ministrar deltar?

– Den frågan har behandlats länge i riksdagen och man har efter många om och men enats om den här formen, så jag står bakom den principen.

Vilket EU vill du ha om tio år?

– Jag skulle gärna vilja ha ett utvidgat EU. Ett land som Serbien och Nordmakedonien skulle jag vilja ha med. Även Albanien skulle kunna vara tänkbart.

Vilket EU vill du inte ha om tio år?

– Jag vill inte ha ett EU där länder inte respekterar rättsstatens principer. Det behöver inte se exakt lika ut men man ska följa principerna, säger Pyry Niemi.