I veckan röstar EU-parlamentet om ett ändringsförslag om benämningar på köttliknande, vegetariska produkter. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vegokorvens framtid i EU-omröstning

Begrepp som vegokorv, vegoburgare och växtbaserad biff kan komma att förbjudas inom EU. I veckan röstar Europaparlamentet i frågan. – Det vore kontraproduktivt och fel om man skulle förbjuda detta. Det motsätter vi oss kraftigt, säger Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter.

I veckan tar Europaparlamentet ställning vilka krav de ska ställa på EU:s kommande mat- och jordbrukspolitik. Senare väntas slutförhandlingar med EU-ländernas jordbruksministrar. Ett av de mer uppmärksammade förslagen är ett förbud för begrepp som vegokrov, vegoburgare och växtbaserad biff. Parlamentets jordbruksutskott vill slå fast att med köttprodukter menas endast sådan som innehåller djurkött och att annan namnanvändning ska förbjudas. Det kan vilseleda konsumenter som förväntar sig ett köttinnehåll.

Kritiker menar dock att vore ett hårt slag mot både den spirande gröna matindustrin och ambitionen att minska den negativa klimatpåverkan från djuruppfödning. 

Sveriges Konsumenter har tillsammans med Djurens rätt skrivit ett brev till Sveriges Europaparlamentariker och ber dem att rösta nej till förslaget att förbjuda namn som vegokorv.

Kan det inte vara vilseledande att kalla något för korv eller hamburgare som inte innehåller djurkött?

– Nej. Vi har kommit så pass långt att begreppen korv och hamburgare mer kopplas till form än innehåll. Det vore kontraproduktivt och fel om man skulle förbjuda detta. Det motsätter vi oss kraftigt, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter till Europaportalen.