Annons

En femtedel av grödor och tre femtedel av kött- och mjölkprodukter som konsumeras i EU importeras, enligt forskarna. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Forskare: EU:s gröna giv riskerar bli dålig för planeten

EU måste ställa högre krav på importade livsmedel, annars exporterar EU bara miljöproblemen till länder utanför unionen. Det anser tre forskare i Nature.

Ett av EU:s största mål är att göra unionen klimatneutral till 2050, den så kallade Gröna given. I en debattartikel i ansedda tidskriften Nature skriver de tre forskarna Richard Fuchs, Calum Brown och Mark Rounsevell att ”Gröna given riskerar bli en dålig giv för planeten”.

”EU-länderna outsourcar miljöskador till andra länder samtidigt som de tar åt sig äran för den gröna politiken på hemmaplan”, skriver de.

Annons

Kärnan i forskarnas kritik är att EU ställer lägre krav på importerade livsmedel och grödor än på varor som produceras i EU-länderna. Enligt dem är EU efter Kina den största importören av jordbruksprodukter i världen. 

”Importen kommer från länder med miljölagar som är mindre strikta än de i Europa. Och EU:s handelsavtal kräver inte att importer ska framställas på ett hållbart sätt”, heter det.

Bland annat pekar de på att länder utanför EU i högre grad använder farliga gödnings- och bekämpningsmedel. EU:s jordbruksimporter leder dessutom till omfattande avskogning i exportländer som Brasilien.

Som lösning på problemet förespråkar forskarna samma krav på importerade jordbruksprodukter som på inhemska och ökad livsmedelsproduktion i EU-länderna vars system ”är högteknologiska och effektiva”.