Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentets sessionsbyggnad i Strasbourg har inte använts av ledamöterna sedan februari 2020. Arkivbild.

Frankrike attackerar EU-parlamentet om Strasbourg

BRYSSEL 26 november 2020

Frankrikes regering kräver kräver att EU-parlamentet återupptar sina sessioner i Strasbourg och flyttar mer administrativa enheter dit. EU-parlamentets talman är förvånad och irriterad över de fransk kraven.

EU-parlamentet måste enligt EU-fördraget hålla tolv plenarsammanträden i franska Strasbourg per år. Men på grund av coronakrisen har parlamentets talman David Sassoli beslutat att sessionerna skulle hållas i Bryssel och sedermera mestadels online. 

Frankrikes EU-minister Clement Beaune har skrivit ett argt brev till Sassoli där han bland annat frånvaron av Strasbourgsessionerna har vållat en ”reell oro i Frankrike” och kräver att sessionerna i Strasbourg återupptas ”å det snabbaste”. EU-ministern föreslog samtidigt att fler administrativa enheter flyttas från Bryssel till Strasbourg.

Beaune kritiserar även EU-parlamentets planerade reparation av huvudbyggnaden i Bryssel.

En talesperson för EU-parlamentets talman David Sassoli säger till Euractiv/AFP att man är chockade över kraven i brevet.

– Detta överskrider relationerna mellan en EU-institution och en nationell regering. Brevet mottogs med förvåning och irritation”, sade talespersonen som tillade att Sassoli inte avsåg besvara brevet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret