EU-parlamentets sessionsbyggnad i Strasbourg har inte använts av ledamöterna sedan februari 2020. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike attackerar EU-parlamentet om Strasbourg

Frankrikes regering kräver kräver att EU-parlamentet återupptar sina sessioner i Strasbourg och flyttar mer administrativa enheter dit. EU-parlamentets talman är förvånad och irriterad över de fransk kraven.

EU-parlamentet måste enligt EU-fördraget hålla tolv plenarsammanträden i franska Strasbourg per år. Men på grund av coronakrisen har parlamentets talman David Sassoli beslutat att sessionerna skulle hållas i Bryssel och sedermera mestadels online. 

Frankrikes EU-minister Clement Beaune har skrivit ett argt brev till Sassoli där han bland annat frånvaron av Strasbourgsessionerna har vållat en ”reell oro i Frankrike” och kräver att sessionerna i Strasbourg återupptas ”å det snabbaste”. EU-ministern föreslog samtidigt att fler administrativa enheter flyttas från Bryssel till Strasbourg.

Beaune kritiserar även EU-parlamentets planerade reparation av huvudbyggnaden i Bryssel.

En talesperson för EU-parlamentets talman David Sassoli säger till Euractiv/AFP att man är chockade över kraven i brevet.

– Detta överskrider relationerna mellan en EU-institution och en nationell regering. Brevet mottogs med förvåning och irritation”, sade talespersonen som tillade att Sassoli inte avsåg besvara brevet.