Annons

– Äntligen agerar Kommissionen och presenterar sin första strategi någonsin för hbtqi personers rättigheter, säger Malin Björk (V). Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hbtqi-personers rättigheter i ny EU-strategi

EU-kommissionen har första gången presenterat en strategi mot diskriminering och hatbrott riktat mot hbtqi-personer inom unionen.Äntligen, säger Europaparlamentariker Malin Björk (V).

EU-strategi för att lyfta fram hbtqi-personers rättigheter innehåller flera delar och sträcker sig över fem år. 

I ett första steg ska diskriminering på arbetsmarknaden kartläggas. En undersökning från Eurobarometern visar att 43 procent hbtqi-personer känner sig diskriminerade. Man kommer därför också se över hur EU-reglerna om likabehandling efterlevs i medlemsländerna. 

Konkret föreslås att EU-listan över brott utökas till att omfatta hatbrott och homofobisk hatpropaganda. Likaså vill kommissionen lägga fram ett lagförslag för att alla EU-länder ska erkänna regnbågsfamiljer som flyttar mellan EU-länder.

 – Vi har länge hört nödrop från länder som Polen och Ungern där högerauktoritära regeringar använder hbtq-personer som slagträn. Äntligen agerar Kommissionen och presenterar sin första strategi någonsin för hbtqi personers rättigheter. Det är ett steg på vägen, säger Europaparlamentariker Malin Björk (V), vice ordförande i EU-parlamentets hbtqi-grupp, i ett uttalande.