Annons

Havsbaserade vindkraftverk utanför danska Samsø. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen vill storsatsa på energi till havs

Till 2050 vill kommissionen att energin från havsbaserad vindkraft ska 25-faldigas jämfört med i dag.

För närvarande alstrar havsbaserad vindkraft i EU-länderna 12 gigawatt. I en strategi på torsdagen vill EU-kommissionen ökad det till minst 60 gigawatt, eller 60 miljarder watt, till år 2030. Till 2050 – då EU har förbundit sig att vara klimatneutralt – ska vindkraften generera 300 gigawatt. 

Annons

–  Strategin ger oss en tydlig riktning och ett stabilt regelverk, som är avgörande för myndigheter, investerare och utvecklare inom den här sektorn, sade EU.s energikommissionär Kadri Simson i ett uttalande.

Förutom vindkraft vill kommissionen öka energinupptaget i från vågor och tidvatten, biodrivmedel från alger och flytande solcellsanläggningar till 40 gigawatt till 2050. I dag alstras endast knappt fyra megawatt, miljoner watt, från sådana källor.

För att nå 2050-målet uppskattar kommissionen att det kommer behövas närmre 800 miljarder euro i investeringar. Pengarna ska främst komma från privata aktörer med även från EU:s coronafond ska medlemsländerna kunna ansöka om stöd.