Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Havsbaserade vindkraftverk utanför danska Samsø. Arkivbild.

Kommissionen vill storsatsa på energi till havs

19 november 2020

Till 2050 vill kommissionen att energin från havsbaserad vindkraft ska 25-faldigas jämfört med i dag.

För närvarande alstrar havsbaserad vindkraft i EU-länderna 12 gigawatt. I en strategi på torsdagen vill EU-kommissionen ökad det till minst 60 gigawatt, eller 60 miljarder watt, till år 2030. Till 2050 – då EU har förbundit sig att vara klimatneutralt – ska vindkraften generera 300 gigawatt. 

–  Strategin ger oss en tydlig riktning och ett stabilt regelverk, som är avgörande för myndigheter, investerare och utvecklare inom den här sektorn, sade EU.s energikommissionär Kadri Simson i ett uttalande.

Förutom vindkraft vill kommissionen öka energinupptaget i från vågor och tidvatten, biodrivmedel från alger och flytande solcellsanläggningar till 40 gigawatt till 2050. I dag alstras endast knappt fyra megawatt, miljoner watt, från sådana källor.

För att nå 2050-målet uppskattar kommissionen att det kommer behövas närmre 800 miljarder euro i investeringar. Pengarna ska främst komma från privata aktörer med även från EU:s coronafond ska medlemsländerna kunna ansöka om stöd.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret