EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i samtal med Frankrikes EU-ambassadör Philippe Léglise-Costa vid måndagsmorgonens dragning.

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i samtal med Frankrikes EU-ambassadör Philippe Léglise-Costa vid måndagsmorgonens dragning.

Bild: EU

Alltjämt dystert i brexitförhandlingarna

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kom med dystra nyheter efter helgens blixtinsatta förhandlingar om hur EU och  Storbritannien ska samarbeta i framtiden.

Brexitförhandlingarnas sista del om ett samarbets- och handelsavtal, som inleddes i februari, går nu in på sista målrakan.  

EU:s och Storbritanniens huvudförhandlare, Michel Barnier och David Frost, beslöt efter intensiva förhandlingar i fredags att ta en paus eftersom man inte kunde nå längre.

Pausen blev dock kortvarig då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den brittiske premiärministern Boris Johnson efter ett samtal i lördags uppdrog sina förhandlare att fortsätta samtalen på söndagen.

Tre avgörande frågor återstår: rättvisa konkurrensvillkor, tvistelösning om någon av parterna bryter uppgörelsen och tillträde för EU-fiskare i brittiska vatten.

Fiskefrågan ska vara nära en kompromiss, skriver bland annat The Guardian. Men enligt BBC avvisas detta av källor inom brittiska regeringen.

För de två andra – på pappret betydligt mer svårlösta – knäckfrågorna finns dock ännu inga signaler på någon kompromiss. Båda sidor står orubbligen fast vid sina krav. 

"Inga framsteg"

På måndagsmorgonen uppdaterade Michel Barnier medlemsländernas EU-ambassader i Bryssel om förhandlingarna. På kvällen ska åter von der Leyen och Johnson telefonera. Irlands utrikesminister Simon Coveney målade efter morgonens dragning en mörk bild av läget.

– Jag skulle säga att [Michel Barnier] är mycket dyster. Det gjordes inga framsteg [i går söndag]. I nuläget ser förhandlingarna ut att ha kört fast, sade Coveney till public service-tv RTÉ som även han avvisade uppgiften om att man ska ha nått en kompromiss om fisket.

Toppmöte i veckan

På torsdag och fredag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för årets sista EU-toppmöte. Det är oklart om de kommer att diskutera brexitfrågan med tanke på att andra stora frågor som det ungersk-polska vetot mot unionens flerårsbudget och coronafonden samt ett nytt EU-klimatmål till 2030 står på dagordningen. 

Hittills syns inga tecken på att EU-länderna är villiga att vattna ur sina krav i syfte att få en uppgörelse med Storbritannien till stånd. Läget är snarare tvärt om då EU-länder som Frankrike, Nederländerna och Danmark menar att huvudförhandare Barnier rört sig för långt från det mandat han givits.

Förhandlingarna slut vid årsskiftet

Tidsfristen för när förhandlingarna måste vara klart har flyttats fram allteftersom. EU-parlamentet, det brittiska parlamentet och medlemsländerna måste godkänna en uppgörelse innan den kan träda i kraft, en process som tar tid. Detta inte minst med tanke på att uppgörelsen måste översättas till alla EU-språk och sedan nagelfaras av juristlingvister för att se till att varje mening i avtalet betyder samma sak på de 24 officiella språken i EU.

Dock diskuteras det om det skulle vara möjligt att låta ett eventuellt avtal träda i kraft provisoriskt, något som är vanligt då EU sluter internationella handelsavtal. Det skulle då gälla innan det formellt har godkänts.

Hur länge förhandlingarna i praktiken kan pågår är oklart men EU:s förhandlingsmandat sträcker sig fram till årsskiftet. Nås ingen uppgörelse till dess väntas förhandlingarna avbrytas och Storbritannien lämnar utan avtal. Det skulle bland annat innebära tullar på vissa varor som bilar och jordbruksprodukter. Brittiska myndigheter räknar även med långa lastbilsköer, brist på vissa färskvaror och läkemedel från EU.