Från vänster till höger: David Frost, Boris Johnson, Ursula Von der Leyen och Michel Barnier. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter livlig middag: Brexitbeslut senast söndag

Under sitt möte enades EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson om att ge förhandlingarna om den framtida relationen veckan ut.

De två träffades över en middag på onsdagskvällen för att diskutera förhandlingarna som, trots intensiva samtal, inte lyckats lösa de tre knäckfrågorna som rör den framtida relationen mellan EU och Storbritannien efter årsskiftet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallade middagsdiskussionen”livlig och intressant”.

”Vi fick en tydlig förståelse för varandras positioner. De är långt från varandra”, heter det i ett uttalande från Von der Leyen.

Deras respektive chefsförhandlare, EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost, ska nu göra ett sista försöka att nå fram. 

”Ett fast beslut ska tas om förhandlingarnas framtid senast söndag”, heter det i ett uttalande från den brittiske premiärministern.

”Väldigt bekymmersamt”

Avtalsförhandlingar med Storbritannien är planerat tas upp på det EU-möte som inleds i dag torsdag. Dock väntas bara Von der Leyen informera stats- och regeringscheferna, varken diskussion eller beslut om läget är något som väntas. 

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att onsdagsmiddagen inte ledde förhandlingarna framåt.

– Det verkar uppenbart vara ett väldigt svårt läge. Det är väldigt bekymmersamt, sade Löfven på en pressträff innan EU-toppmötet.