Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Margrethe Vestager presenterar förslag på nya EU-regler för digitala plattformar och marknadsplatser.

Yttrandefrihet “en knäckfråga” för nya nätregler i EU

STOCKHOLM 16 december 2020

En tjugo år gammal lag om internethandel ska uppdateras. Enligt kommissionen kommer konsumenter och småföretag få stärkta rättigheter mot stora nätföretag. Men även yttrandefriheten berörs. – Yttrandefriheten på nätet blir en knäckfråga, säger Arba Kokalari (M).

Under slogan att 20-talet ska bli Europas digitala årtionde lade EU-kommissionen på tisdagen fram nya två lagförslag för att uppdatera tjugo år gamla regler kring digitala tjänster och marknader. 

– De två förslagen fyller samma syfte. Nämligen att se till att vi som användare har tillgång till ett brett utbud av säkra produkter och tjänster online. Och att företag som är verksamma i Europa kan konkurrera på ett fritt och rättvist sätt online, precis som de gör offline, sade EU-kommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

För näthandlande konsumenter föreslås samma skyddsregler inom hela EU. Med hjälp av “avskräckande sanktioner” ska man få nätföretagen att bättre respektera konsumenträttigheter, gällande lagar och regler.  

För de riktigt stora plattformarna som når mer är 10 procent av EU:s befolkning och därmed kan anses som systemviktiga föreslås särskilda skyldigheter att själv kontrollera och ta bort olagliga varor, tjänster och innehåll övervakat av EU-kommissionen med direkta möjligheter att utdöma böter för de som missköter sig. 

Ett särskilt fokus på småföretagens rättigheter föreslås för att skydda dem mot stora nätföretag och eventuell otillbörliga affärsmetoder som hindrar småföretagen att nå sina kunder på rimliga villkor. Enligt kommissionen kan det handla om att de mindre företagen blir låsta till viss tjänst med små möjligheter att byta eller att nätjättar tar deras kunddata.

Privatpersoner kommer att kunna anmäla olagligt innehåll och produkter som de stöter på. Den som får sin text borttagen ska kunna klaga till nätföretaget och i sista hand i domstol.

– Vi bör kunna handla på ett säkert sätt och lita på de nyheter vi läser. Det som är olagligt offline är lika olagligt online, sade Margrethe Vestager.

Arba Kokalari (M) är enda svensk i inre marknadsutskottet i Europaparlamentet och kommer att arbeta fram lagstiftningen. Hon betonar vikten av yttrandefrihet.

– Jag vill ha en balanserad lagstiftning som säkerställer att det finns effektiva åtgärder som kan ta bort olagligt innehåll till exempel när det florerar miljöfarliga produkter, terrorpropaganda och barnpornografi på nätet. Men det får inte heller bli en konsekvens att man stryper yttrandefriheten. Det kommer att vara den stora knäckfrågan tror jag, säger Arba Kokalari (M) till Europaportalen. 

Hon tillägger: 

– Vi får inte hamna i en situation där plattformarna börjar censurera politisk satir eller åsikter med hjälp av breda automatiska uppladdningsfilter, säger Arba Kokalari.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret