Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ryske oppositionsledare Aleksej Navalnyj under en protestmarsch till minne av den mördade regimkritikern Boris Nemtsov. Arkivbild.

EU-ledare till Ryssland: Släpp Navalnyj

BRYSSEL 18 januari 2021

Tunga EU-ledare och europeiska politiker kräver att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj släpps efter att ha gripits vid hemkomsten.

Aleksej Navalnyj återvände på söndagen, från Tyskland där han vårdats efter en nervgiftattack, till Ryssland och blev omgående gripen på flygplatsen.

– Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt och att alla brottsmisstankar mot mig är fabricerade, sade Navalny, enligt Politico.

Redan innan ankomsten hade Navalnyj varnats av ryska myndigheter för att han skulle gripas om han återvände till Ryssland där han är en av de kändaste kritikerna av landets ledare Vladimir Putin. Myndigheterna påstår att Navalnyj ska ha brutit mot reglerna för en villkorlig fängelsedom för förskingring från 2014. Han riskerar fängelse i 3,5 år om han förklaras skyldig, enligt FT. Europadomstolen har tidigare dömt ut förskingringsdomen från 2014 som politiskt motiverad. 

Kritiken mot de ryska myndigheternas agernade är omfattande.

”Gripandet av Aleksej Navalny vid ankomsten i Moskva är oacceptabel. Jag uppmanar ryska myndigheterna att släppa honom omedelbart”, twittrade Europeiska rådets ordförande Charles Michel som företräder EU-ländernas stats- och regeringschefer.

”Gripandet av politiska motståndare går emot Rysslands internationella åtaganden. Vi förväntar oss även en grundlig och oberoende utredning av [gift-]attacken på Aleksej Navalnyjs liv. Vi kommer att övervaka händelsutvecklingen noga”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på måndagen.

Även bland annat EU:s utrikeschef Josep Borrell, baltländerna och franska och tyska utrikesministerierna kräver att regimkritikern släpps.

”Djupt oroad över nyheten att Aleksej Navalnyj har gripits vid återkomsten till Moskva. Uppmanar ryska myndigheter att släppa herr Navalnyj. En frisk och livfull opposition bör välkomnas”, twittrade utrikesminister Ann Linde (S).

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova uppmanari ett uttalande omvärlden att inte lägga sig i.

”Visa respekt för internationell rätt, lägger er inte i suveräna länders nationella lagstiftning, ta hand om era egna problem”, sade Zacharov.

Aleksej Navalnyj har gripits och kvarhållits vid ett antal tillfällen tidigare. I fjol meddelade ryska åklagare att man inlett ett nytt bedrägerimål mot honom där fällande dom kan leda till tio år i fängelse. Den ryska underrättelsetjänsten misstänks ligga bakom förra årets förgiftningen av Aleksej Navalnyj.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret