Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Josep Borrell och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Borrell efter diplomatimiss: Ryssland glider allt längre från EU

BRYSSEL 8 februari 2021

EU:s utrikeschef Josep Borrell kritiseras för att ha förlorat sitt anseende efter sitt besök i Ryssland i fredags. Hans egen slutsats är att Ryssland successivt avbryter förbindelsen med EU och att landet ser på demokratiska värderingar som ett existentiellt hot.

I fredags besökte EU:s utrikeschef, den spanske socialdemokraten Josep Borrell, Moskva och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. 

Under den efterföljande presskonferensen anklagade Lavrov bland annat EU för att vara en ”opålitlig partner” och att europeiska ledare ljuger om förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navanlyj. Politico beskriver Borrells insats som ”katastrofal”. 

– Lavrov utklassade, som förväntat, Borrell. Lavrov gjorde mål efter mål och Borrell missade alla. Inget försvar och ingen attack, sade en EU-diplomat till tidningen.

En annan EU-diplomat kritiserade Borrell för att var "oerfaren" och "oförberedd". 

Borrell, som representerar EU-ländernas utrikesministrar, fick inte heller träffa den fängslade Navalnyj trots begäran.

Under mötet framkom det även att Ryssland utvisar tre diplomater från EU-länderna Sverige, Tyskland och Polen för påstått deltagande i Navalnyj-demonstrationer, något länderna tillbakavisar.

Baltländerna och Polen var mycket kritiska till att Borrell ens åkte till Ryssland.

”Inget vunnet, missade möjligheter, anseendet rubbat”, twittrade Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis efter mötet.

Borrell: Mycket komplicerad besök

I ett blogginlägg på söndagskvällen redogör Borrell för sitt besök, som han kallar ”mycket komplicerat”, i Moskva. 

”En aggressivt arrangerad presskonferens och utvisningen av tre EU-diplomater under mitt besök visar på att det ryska styret inte vill ta tillfället i akt att föra en mer konstruktiv dialog med EU”, skriver Josep Borrell som tillägger att han inte är helt förvånad över det ryska agerandet.

Han beskriver att samtalen med utrikesminister Lavrov innehöll ”höga spänningsnivåer”.

”Jag återvände till Bryssel med djup oro över utsikterna för utvecklingen av det ryska samhället och Rysslands geostrategiska val. Mitt möte med minister Lavrov och de budskap som skickades av det ryska styret under mitt besök bekräftar att EU och Ryssland glider isär. Det verkar som att Ryssland successivt avbryter förbindelsen med EU och ser på demokratiska värderingar som ett existentiellt hot”, menar Borrell.

Vid EU-toppmötet i mars ska medlemsländernas stats- och regeringschefer diskutera unionens relation till Ryssland. Innan dess, i slutet av februari, ska EU-ländernas utrikesministrar diskutera frågan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret