Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
– Kina som den 1 januari inträdde i FN:s råd för mänskliga rättigheter är själv en av de värsta förbrytarna. Nu måste EU och Sverige markera mot Kina, skriver Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri, Moderata ungdomsförbundet.

Debatt: Debatt: Kasta ut Kina ur MR-rådet

Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri 8 februari 2021

Sverige och EU måste markera mot Kinas medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter vilket är en förolämpning mot alla dem som Kina förföljer och mördar. Sverige bör även driva att EU gemensamt förbjuder varor som kommer från regionen där Kina utför ett folkmord. Det skriver Matilda Ekeblad och Pasi Huikuri, Moderata ungdomsförbundet.

Den 1 januari 2021 inträdde Folkrepubliken Kina in i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Ett land som fängslar journalister, attackerar demokratikämpar i Hong Kong och bedriver ett folkmord mot uigurerna i västra Kina. Det är en skamfläck för FN.

Kinas maktambitioner har blivit tydligare de senaste åren. Massiva finansiella lån till länder som inte kan betala tillbaka tillsammans med enorma investeringar i infrastrukturprojekt gör att Kina får ett allt större inflytande i flera delar av världen. År 2017 blockerade Grekland EU från att fördöma Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna. Grekland hade då mottagit miljarder i investeringar från Kina och Kina hade blivit majoritetsägare i Pireushamnen i Aten, en av Europas största hamnar. Grekland är inte ensamma om att vara en del av Kinas långsiktiga planer. 

Från Afrika till Arktis planerar Kina för långsiktiga ekonomiska investeringar för att öka sitt politiska inflytande. Sådana investeringar skulle ha uppmärksammats och satt igång varningsklockor om de exempelvis varit ryska.

Mot Taiwan genomför den kinesiska staten återkommande militärövningar. Hoten grundar sig sedan länge på att Kina anser att Taiwan tillhör Fastlands-Kina. Den kinesiska staten har som uttalad ambition att inkorporera Taiwan i Kina för att på så sätt kväsa demokratin och utvidga sitt eget territorium. 

I Hong Kong har Kina tagit stora steg mot att nedmontera den modell som fastställdes efter att Storbritannien lämnade önationen på slutet av nittiotalet. Hong Kong åtnjöt länge autonomi, och kunde bevara sitt demokratiska statsskick trots att det ingick i Kina. Nu har Kina tagit kontrollen över Hong Kong, och kringskurit demokratin i landet.

Den kinesiska staten bedriver ett folkmord mot minoriteten uigurer i de västra delarna av Kina. En läkare i Istanbul som sedan 2013 har undersökt hundratals exiluigurer har funnit att över en fjärdedel av dem var steriliserade. Få av dem hade någon aning om sitt tillstånd. Genom sterilisering försöker nu Kina utrota en hel folkgrupp. Kina har också uppvisat en ny nivå av obscenitet där kritik mot behandlingen av uigurer gjort att de hotar med att avsluta samarbeten på bland annat miljöområdet.

Den stat som den 1 januari inträdde i FN:s råd för mänskliga rättigheter är själv en av de värsta förbrytarna. Folkrepubliken Kina förföljer sina egna medborgare och utgör ett direkt militärt hot mot ett av sina grannländer. Det skadar FN:s legitimitet att Kina tillåts uttolka mänskliga rättigheter. Folkrepubliken skulle kunna använda den rollen för att hindra legitim kritik mot sig själv och mot andra. Att Kina går in i rådet för mänskliga rättigheter är bara ytterligare ett sätt att stärka sitt inflytande.

Sverige och EU måste börja markera mot Kina. Vare sig det är landets maktambitioner, strategiska investeringar eller brott mot mänskliga rättigheter. Sverige måste driva att EU gemensamt nu förbjuder varor som kommer från regionen där Kina utför ett folkmord. Sverige bör också vara drivande i att EU stödjer Taiwans rätt till att fortsatt vara en demokrati och tydliggör unionens handlingsutrymme.

Kinas medlemskap är en förolämpning mot alla dem som Kina förföljer och mördar. Sverige och EU behöver markera. Kina har inget att lära andra om mänskliga rättigheter. 

Om inte demokratiska länder klarar av att försvara mänskliga rättigheter mot totalitära stormakters övertramp, kommer det i längden inte finnas några rättigheter att försvara. 

 

Matilda Ekeblad, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet

Pasi Huikuri, internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret