Karin Karlsbro (L) har startat en namninsamling i parlamentet för att få Europeiska radio- och tv-unionen att stoppa Belarus medverkan i vårens Eurovision.

Bild: Europaparlamentet, EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Karlsbro: Släng ut Belarus ur Eurovision

Släng ut Belarus från Eurovision Song Contest! Det är budskapet i Karin Karlsbros (L) namninsamling i Europaparlamentet.

Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L), vice ordförande i parlamentets delegation till Belarus, startade på onsdagen en namninsamling bland ledamöterna i Europaparlamentet för att få Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, att stoppa Belarus medverkan i vårens Eurovision, något EBU hittills avvisat med motiveringen att Eurovision inte har någon politisk agenda.

Att Belarus ska få delta i Eurovision Song Contest i maj anser Karlsbro är oacceptabelt.

– Då Ivan Eismont står på EU:s sanktionslista är det självklart att andra europeiska mediebolag måste avbryta alla samarbeten. Ett statligt tv-bolag som förtrycker sina egna medarbetare och journalister och som dessutom har en chef som står på EU:s sanktionslista har inget där att göra, säger Karin Karlsbro och tror att namninsamlingen väntas pågå i en vecka.