Annons

Senast 2025 ska det finnas en kvantdator i EU. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-plan: Supersnabbt internet till alla

Full utbyggnad av 5G, den första kvantdatorn och att alla offentliga tjänster är digitaliserade är några av EU:s digitala mål för det kommande årtiondet. Antalet specialister inom informations- och kommunikationsteknik i EU ska mer än fördubblas jämfört med idag.

Tillsammans med den gröna omställningen är digitalisering EU-kommissionens mest prioriterade frågor. På tisdagen presenterade kommissionen ett antal mål för det digitala området, något man kallar sin ”digitala kompass”.

– Den föreslår konkreta mål och ambitiösa riktmärken som hjälper oss att navigera i EU:s digitala omställning, sade den huvudansvariga EU-kommissionären Margrethe Vestager.

Kommissionen har fyra prioriterade områden: öka digital kompetens, snabbt internet, samt att digitalisera företag och offentliga tjänster. Det handlar bland annat om att få fram fler IT-specialister, utöka tillgången till supersnabbt internet, få fram fler stora europeiska nätföretag och få fler att använda e-ID.

Pengar från både den vanliga EU-budgeten och coronafonden ska användas för att uppnå målen. Varje år ska en rapport tas from om långt man nått för att nå målen. Till hjälp för detta kommer man använda sig av ett index för digital ekonomi och digitalt samhälle som mäter hur digitaliserade EU-länderna är. I den senaste indexet toppar Finland, Sverige och Danmark.