Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Vätgas kan användas för att driva exempelvis fordon och fartyg. Här en vätgasstation i Belgien som drivs av vindkraft. Arkivbild.

EU-politiker hoppas mycket på vätgas

BRYSSEL 19 maj 2021

Vätgas måste få en större roll i EU:s omställning till klimatneutralitet. Det slår EU-parlamentet fast i en resolution. Jakop Dalunde (MP) menar dock att texten öppnar för användning av fossila bränslen för att framställa vätgas. Det är något som Emma Wiesner (C) anser att man får tolerera under övergångstid.

För ett år sedan lanserade EU-kommissionen sin strategi för produktion och användning av vätgas som energibärare. I veckan röstar EU-parlamentet om sin syn på frågan.

I resolutionen ser man en stor potential för att använda vätgas för att lagra och transportera energi. Det kan exempelvis användas i batterier för eldrivna bilar och lagring av solenergi för molnig dagar.

I dag framställs vätgas främst vi förbränning av fossila bränslen. Parlamentet anser att  det på sikt måste ändras till att produceras med hjälp av förnybara energikällor.

– Vi behöver en dramatisk uppbyggnad av förnybar energi, sade den tyske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Jens Geier som ansvarar för att förhandla fram en majoritet för resolutionen.

Dock vill man se en övergångsperiod där mer vätgas ska kunna framställas med mer koldioxidsnåla fossila bränslen.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde anser att vätgasen kommer ha en viktig roll som energibärare i den gröna omställningen men att parlamentets rapport är utvattnad och röstade därför nej. Han är kritisk inte minst till att resolutionen förespråkar en övergångsperiod där miljöförstörande energikällor kan användas för att framställa vätgas.

– [Resolutionen] öppnar upp för både EU-stöd och nationella subventioner för vätgas producerad med fossil gas eller andra fossila energislag. Vi måste satsa på 100 procent förnybar vätgas redan nu, inte ta omvägen via vätgas producerad med fossila energislag eller kärnkraft, säger Dalunde i ett uttalande till Europaportalen.

Centerpartisten Emma Wiesner ser goda möjligheter med vätgas och tror som Europaparlamentet i övrigt att kostnaden för förnyelsebar produktion av vätgas kommer att bli betydligt lägre än idag när produktionen av elektrolyser som idag är nödvändig för vätgasproduktion kommer igång. Men till skillnad mot Miljöpartiet kan hon under en övergångsperiod fram till 2030 acceptera att  även fossil vätgas får statsstöd.

– Fram till [2030] kan vi tolerera att det är ett vätgassamhälle som byggs fram från flera olika källor, säger Emma Wiesner.

Samma dag som parlamentet antog sin positiva syn på vätgasens möjligheter meddelade Luleå tekniska universitet att de med en ny forskningssatsning på 60 miljoner kronor "ger full gas mot vätgassamhället". 

– Vätgas är nyckeln till ett fossilfritt energisystem och Luleå tekniska universitetet är med och säkrar den utvecklingen i Sverige, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet i ett uttalande.

Gemensamma standarder och investeringar

EU-parlamentet vill införa EU-gemensamma standarder för och klassificering av olika typer av vätgas och se till att öka efterfrågan på vätgas genom att göra sådana investeringar mer attraktiva än i fossila bränslen. Man vill även se mer satsningar på forskning och utveckling av vätgas och produktionssamarbeten med EU:s grannområden.

Resultat under onsdagen

På grund av coronapandemin sker omröstningen i EU-parlamentet på distans och i flera omgångar vilket gör att slutresultatet för resolutionen om vätgas väntas först på onsdag kväll.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret