Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kraven för att kvalificera för ett blåkort sänks i den nya uppgörelsen.

Fler högutbildade ska lockas arbeta i EU

BRYSSEL 18 maj 2021

Nya regler ska göra det lättare för EU att rekrytera högutbildad arbetskraft utanför unionen till bristyrken i medlemsländerna. Uppgörelsen om det reformerade blåkortet välkomnas av svenska EU-parlamentariker.

Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde på måndagskvällen en preliminär överenskommelse om uppdaterare regler för så kallade blåkort för högutbildad arbetskraftsinvandring. Frågan har behandlats sedan 2016.

– Dagens uppgörelse ger EU ett modernt, målinriktat system för laglig invandring som gör det möjligt för oss att reagera på kompetensbrist och göra det lättare för högkvalificerade yrkesutövare att ansluta sig till vår arbetskraft, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit i ett uttalande. 

EU-parlamentariker från Socialdemokraterna och Centerpartiet välkomnar överenskommelsen.

– Det är ett mycket glädjande besked. Ur ett svenskt perspektiv är den här arbetskraftsinvandringen som har allra störst betydelse för våra företag, att kunna söka efter spetskompetens på en global marknad, säger Heléne Fritzon (S) till Europaportalen. 

– Det är ett steg i rätt riktning, säger EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) till Europaportalen.

Sänkta krav

Jämfört med dagens regler ska det bli lättare att få arbetstillstånd i EU. Lönekravet sänks till mellan 1 och 1,6 gånger den genomsnittliga årsbruttolönen i landet i fråga och tidskravet på arbetskontrakt minskas till sex månader. Det nuvarande kraven är minst 1,5 gånger medellönen och minst ett års arbetskontrakt.

Det ska bli lättare för personer med blåkort att flytta mellan medlemsländer efter att de arbetat minst ett år i utfärdarlandet.

Blåkortet är en del i EU:s nya asyl- och migrationspolitik som håller på att tas fram. Även personer med skyddsbehov som kommit till något EU-land kan ansöka efter ett blåkort.

Det är upp till medlemsländerna att avgöra om och i sådana fall hur många blåkort man utfärdar. De kan även parallellt ha egna system för arbetskraftsinvandring.

Tyskland i klar topp

Mellan 2012 och 2019 utfärdades sammanlagt drygt 160 000 blåkort i de 27 EU-länderna. Mer än fyra av fem av dessa i Tyskland. Sverige tillhör de EU-länder som utfärdade minst antal under perioden: 86 kort. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret