Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
"Regeringen måste ha en tydlig agenda när EU nu har möjlighet att reformera migrationspolitiken från grunden och få en mer fungerande ordning på plats.", skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson (M) och Tomas Tobé Europaparlamentariker (M).

Debatt: Debatt: Stram svensk migrationslinje i EU efterlyses

Maria Malmer Stenergard (M) och Tomas Tobé (M) 11 juni 2021

Den framtida svenska migrationspolitiken är i hög grad beroende av EU:s kommande migrations- och asylpakt. Det är därför av vikt att Sveriges regering står upp för en stram migrationspolitik i EU och se till att förhandlingsarbetet går framåt. Det skriver Maria Malmer Stenergard (M) och Tomas Tobé (M).

Den svenska migrationspolitiken är en avgörande del av integrationspolitiken och måste behandlas därefter. Vi har under alltför lång tid haft en hög asylrelaterad invandring, utan att ta verkligt ansvar för integrationen. Den bristande integrationen syns kanske allra tydligast i den grova gängkriminaliteten och de alarmerande skolresultaten i vissa områden. 

Så här behöver det inte – och ska inte - fortsätta. Men för att vända utvecklingen krävs minskad invandring under lång tid framöver, i kombination med kraftfulla åtgärder för en bättre integration. Men regeringen Löfven misslyckas även här. 

En hållbar migrationspolitik

Vi Moderater fortsätter dock kämpa för en hållbar migrationspolitik och ser det som ett genuint svenskt intresse att även EU går mot en stramare migrationspolitik. Det svenska asylmottagandet påverkas i stor utsträckning av EU:s regelverk och situationen vid EU:s yttre gräns.

Även om antalet asylsökande till EU och Sverige har minskat under pandemin, bedömer EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, Frontex, och Migrationsverket, att invandringen kommer öka när pandemin är över. Att som migrationsminister Morgan Johansson i det läget tala om ett historiskt lågt asylmottagande och ge sken av att det ska hålla i sig är direkt oansvarigt. Även runt 20 000 asylsökande om året till Sverige är för högt, och långt ifrån det antal om drygt 5 000 som Moderaterna anser bör vara målet. 

I Sverige har vi fått bevittna terrordåd, mord och mordförsök av personer som aldrig borde ha fått sina asylansökningar prövade i Sverige. Istället skulle de förts tillbaka till det land som haft att ansvara för prövningen. Med nya regler om ansvarigt land, och svenska myndigheter som tillämpar reglerna fullt ut, kan vi förhoppningsvis minimera risken för fler våldshändelser av personer som inte borde ha befunnit sig i Sverige.

Utöver ansvarsfördelning innehåller pakten andra delar som, rätt utformade, kommer leda till större kontroll över invandringen till EU. Här är viktigt att ha i åtanke att en majoritet av de som söker sig till EU är ekonomiska migranter – inte skyddsbehövande på flykt från krig och förföljelse.

Fungerande yttre gränskontroll

En fungerande yttre gränskontroll, med screening av de som passerar, är därför avgörande. Men det är också viktigt att regeringen håller emot en utvidgning av anknytningskriterier samt att undantagen inte blir för många och definitionerna för breda vad gäller gränsförfarande för asylprövning. Likaså behöver det tidigare asylmottagandet, där ett land som Sverige tagit ett oproportionerligt stort ansvar, beaktas i större utsträckning när omfattningen av solidaritetsåtgärder bestäms.

Regeringen måste ha en tydlig agenda när EU nu har möjlighet att reformera migrationspolitiken från grunden och få en mer fungerande ordning på plats. Och den behöver komma på plats snarast möjligt. Regeringen måste därför aktivt arbeta för detta men framför allt företräda en stram linje där paketets alla delar ger det önskade resultatet.

Moderater har en nyckelroll i Europaparlamentet och jobbar hårt för att se till att EU får på plats det system som krävs för en fungerande invandring till EU. Det är dags att även regeringen levererar. För inte tänker väl regeringen med migrationsminister Morgan Johansson i spetsen föra en oansvarig migrationspolitik även på EU-nivå?

Maria Malmer Stenergard
Migrationspolitisk talesperson (M)

Tomas Tobé 
Europaparlamentariker (M)

 

[Socialdemokraterna har tackat nej till repilk reds. anm.]

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret