Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Erik Bergkvist (S) vill veta vara de andra svenska Europaparlamentarikerna står i frågan om EU ska finansiera utbyggd fossilgas.

Debatt: Debatt: Svenska EU-politiker måste bekänna färg i fossilfrågan

Erik Bergkvist (S). 17 juni 2021

I veckan röstade Centerpartiets, Liberalernas, Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas partigrupper i Europaparlamentets regionala utvecklingsutskott för att utbyggnad av fossilgas fortsatt ska få EU-medel. Som enda svenska ledamoten i utskottet röstade jag nej. Nu när frågan går vidare inom Europaparlamentet undrar jag var de svenska ledamöterna står? Det skriver Erik Bergkvist (S). ​

Den fossila energin har ett hårt grepp om Europaparlamentet. Vid tisdagens utskottsomröstning om EU:s nya energiinfrastruktur var det förvånansvärt få partigrupper som ville fasa ut det fossila. En inriktning som kommer göra det väldigt svårt att leva upp till våra miljö- och klimatmål.  

Förhandlingarna kring EU:s gemensamma elnät pågår för fullt. Syftet är att uppdatera regelverket, både för att underlätta import och export av el men också för att regelverket ska leva upp till de ambitiösa miljö- och klimatmål där EU ska bli klimatneutralt till år 2050. För att nå dit är det helt nödvändigt att fasa ut fossilgas. Tyvärr jobbar flera partigrupper i Europaparlamentet i motsatt riktning.

I veckan var det Regionala utvecklingsutskottets tur att säga sitt. Trots att det var den liberala gruppen Renew som höll i pennan föreslogs det att utbyggnad av fossilgas fortsatt ska få EU-medel. En utveckling vi i den socialdemokratiska gruppen inte står bakom och vi var därför tvungna att rösta nej i omröstningen. Centerpartiets, Liberalernas, Moderaternas, Kristdemokratiskas och Sverigedemokraternas partigrupper röstade för. Det är tydligt vad grupperna står, men frågan är – var står de svenska ledamöterna?   

Emma Wiesner borde tala med sin partigrupp
Vad jag förstår är i alla fall Centerpartiet emot fossilgas och jag hoppas att de gör vad de kan för att påverka sin partigrupp. Att Renew så tydligt vill se fortsatta EU-medel till fossilgas är förvånande. Jag hoppas att Emma Wiesner (C), tillsammans med övriga svenska ledamöter, tar detta på allvar och påverkar sina grupper innan Europaparlamentets förhandlingslinje blir klar innan sommaren. Wiesner frågade mig tidigare om jag kommer stå emot fossilgasen, men det är dags att hon riktar energin rätt, det är inte jag som behöver övertygas utan hennes egna kollegor.   

Min linje står klar, som huvudförhandlare för den socialdemokratiska gruppen anser jag att vi alla har ett gemensamt mål och ansvar att arbeta för ett modernt och klimatsmart energinätverk i EU. Därför uppmanade jag mina partikamrater att rösta nej till Renewgruppens rapport som föreslår fortsatta subventioner av fossila bränslen genom EU-medel. En utveckling som går stick i stäv med målet att Europa ska bli klimatneutralt senast 2050.

Nu hoppas jag verkligen att övriga utskott, framförallt Industriutskottet som är huvudutskottet, landar i en mer progressiv linje. Jag kommer göra vad jag kan i förhandlingarna för att helt exkludera fossilgas. Det är dags att lätta på fossilgasen och ta en mer miljövänlig väg.

Erik Bergkvist (S)
Ledamot i Europaparlamentets utskott för regionala frågor

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret