Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven träffade bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Löfven: Stor förståelse för skog och minimilön i Bryssel

BRYSSEL 2 juni 2021

På blixtvisit i Bryssel förde statsminister Stefan Löfven fram svenska prioriteringar som minimilöner och skogen till EU-kommissionen och Europeiska rådet. Löfven sade sig mött en ”stor förståelse”.

Ett förslag om att införa en europeisk minimilön förhandlas just nu bland EU-lagstiftarna i parlamentet och ministerrådet. Från svenskt håll finns ett massivt motstånd mot att Sverige – där löner sätts i förhandling mellan fack och arbetsgivare utan politisk inblandning – ska omfattas av direktivet. Frågan var en av två prioriteringar som statsminister Stefan Löfven (S) förde fram när han på tisdagen träffade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Bryssel.

– [En europeisk minimilön] får inte leda till att den svenska modellen med kollektivavtal äventyras, sade Löfven efteråt.

Sverige som har en hög andel fackanslutna väntas inte omfattas av lagen som alltså nu ligger på förhandlingsbordet. Men det finns en oro att frågan ska kunna tas till EU-domstolen på samma sätt som den så kallade Lavaldomen från 2007 slog fast att svenska facks stridsåtgärder mot en lettisk byggfirma som byggde en skola i Vaxholm stred mot EU-lag, en dom som då överraskade många bedömare.

– Det är uppenbart att kommissionen inte haft som intention att skapa något system där enskilda människor ska kunna stämma staten i domstol. Det vi understryker är att de skrivningar som sedermera ska bli beslut också garanterar det, sade Löfven.

Han sade sig fått ”ytterligare ett kvitto” på att kommissionen inte vill att det ska kunna ske. Det är i nuläget dock inte EU-kommissionen eller Europeiska rådet som hanterar frågan om minimilön utan det är främst upp till parlamentet och ministerrådet att komma överens om den slutliga lagens omformning.

Skogen en kunskapsfråga – studiebesök i Sverige

Skog och skogsbruk är bland annat en viktig del i EU:s arbete mot att bli klimatneutralt. Synen på skog skiljer sig mellan länder som Sverige och Finland och andra. Den frågan var den andra som Löfven lyfte fram i sina möten.

– Det här är i stort en kunskapsfråga. Det gäller att förstå det svenska skogsbruket. Skogen är en så viktig del i vår kultur, i vårt sätt att hantera [klimatfrågan], sade Löfven.

Några EU-kommissionärer ska åka till Sverige för att ”lära sig mer om det svenska skogsbruket”.

Enligt Löfven visade von der Leyen och Michel ”stor förståelse” för den svenska positionen om minimilöner och skog.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret