Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-utskott vill skärpa asbestpolitiken

STOCKHOLM 27 september 2021

Inför att miljontals byggnader i EU ska renoveras för att energieffektiviseras vill parlamentets sysselsättningsutskott skärpa skyddskraven mot asbest. – Får vi inte skärpta regler på plats så kommer vi i årtionden framåt få höga dödssiffror, säger Europaparlamentariker Johan Danielsson. 

Med röstsiffrorna 47 mot 0 antog parlamentets sysselsättningsutskott sitt förslag till EU-kommissionen om en ny asbestpolitik. Den enskilt viktigaste frågan enligt Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) är förslaget att sänka gränsvärden för asbest i luften till en hundradel av dagens nivå.

– Det betyder att det i princip inte kommer att finnas några säkra nivåer för asbest. Ska du hantera asbest i arbetet så måste du ha nödvändig skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter. Det är dit vi måste komma om människor ska sluta förolyckas i asbest, säger Johan Danielsson till Europaportalen.

Utskottet konstaterar att asbest är den vanligaste formen av yrkesrelaterad cancer i EU och vållar mellan 30 000 och 90 000 dödsfall om året. Danielsson kopplar även ihop de skärpta gränsvärdena med den omfattande renoveringsvåg som väntar miljontals byggnader i EU som ska energieffektiviseras som ett led i klimatpolitiken. 

– Gör vi inte det här nu och får skärpta regler på plats så kommer vi i årtionden framåt få höga dödssiffror, säger Johan Danielsson. 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret