Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Löfven: EU gör Sverige starkare och säkrare

STOCKHOLM 14 september 2021

– Hot som klimatkrisen, pandemier, terrorism och organiserad brottslighet kan inte lösas av ett enskilt land, sade statsminister Stefan Löfven i riksdagen när han i regeringsförklaringen betonade EU-samarbetets betydelse för Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) som aviserat sin avgång senare i höst gav på tisdagen sin sannolikt sista regeringsförklaring i samband med riksdagens högtidliga öppnande. EU-medlemskapets stora betydelse för Sverige var en röd tråd i talet och statsministern pekade ut flera frågor som han ansågs bäst kan lösas på EU-nivå som klimatkrisen, pandemier, terrorism och organiserad brottslighet, migration och stärkt konkurrenskraft för företagen. 

– EU-samarbetet gör Sverige starkare och säkrare, sade Stefan Löfven.

Han betonade också vikten av en tydlig ansvarsfördelning mellan EU och medlemsländerna där vissa frågor ska bestäms av länderna själva.

– Ett fungerande europeiskt samarbete bygger på en tydlig ansvarsfördelning mellan unionen och medlemsstaterna. Den fördelningen ligger fast. Skatter ska fortsatt beslutas i Sverige. Arbetsmarknadens parter [ i Sverige] ska komma överens om löner och villkor. Skogsbruket ska inte detaljregleras i Bryssel, sade Stefan Löfven.

Som vid tidigare regeringsförklaringar nämnde Löfven att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats. Därför ska, förklarade han, Sverige bygga upp ett starkare nationellt försvar med nya regementen och fördjupa försvarssamarbetet med Finland, med andra nordiska grannar, i EU, USA och med Nato. 

– Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller i EU. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas, sade Stefan Löfven till riksdagen.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret