Annons

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: EU gör Sverige starkare och säkrare

– Hot som klimatkrisen, pandemier, terrorism och organiserad brottslighet kan inte lösas av ett enskilt land, sade statsminister Stefan Löfven i riksdagen när han i regeringsförklaringen betonade EU-samarbetets betydelse för Sverige.

Statsminister Stefan Löfven (S) som aviserat sin avgång senare i höst gav på tisdagen sin sannolikt sista regeringsförklaring i samband med riksdagens högtidliga öppnande. EU-medlemskapets stora betydelse för Sverige var en röd tråd i talet och statsministern pekade ut flera frågor som han ansågs bäst kan lösas på EU-nivå som klimatkrisen, pandemier, terrorism och organiserad brottslighet, migration och stärkt konkurrenskraft för företagen. 

– EU-samarbetet gör Sverige starkare och säkrare, sade Stefan Löfven.

Han betonade också vikten av en tydlig ansvarsfördelning mellan EU och medlemsländerna där vissa frågor ska bestäms av länderna själva.

– Ett fungerande europeiskt samarbete bygger på en tydlig ansvarsfördelning mellan unionen och medlemsstaterna. Den fördelningen ligger fast. Skatter ska fortsatt beslutas i Sverige. Arbetsmarknadens parter [ i Sverige] ska komma överens om löner och villkor. Skogsbruket ska inte detaljregleras i Bryssel, sade Stefan Löfven.

Som vid tidigare regeringsförklaringar nämnde Löfven att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har försämrats. Därför ska, förklarade han, Sverige bygga upp ett starkare nationellt försvar med nya regementen och fördjupa försvarssamarbetet med Finland, med andra nordiska grannar, i EU, USA och med Nato. 

– Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller i EU. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas, sade Stefan Löfven till riksdagen.