Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenskarnas EU-prio: Kampen mot organiserad brottslighet

STOCKHOLM 10 september 2021

En majoritet svenskarna vill att EU-parlamentet prioriterar kampen mot terrorism och organiserad brottslighet. Vidare vill man att EU inte ska betala ut pengar till medlemsländer som inte respekterar rättsstatsprincipen. Det visar en undersökning på fredagen.

Inför att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdag ska hålla sitt årliga linjetal i Europaparlamentet om läget i unionen och vilka frågor hon vill prioritera har parlamentet presenterat en undersökning om vad medborgarna tycker.

Högst upp på EU-medborgarnas prioriteringslista står kampen mot klimatförändringarna följt av fattigdomsbekämpning och på delad tredje plats finns kampen mot terrorism och organiserad brottslighet samt ekonomi och nya jobb. 

På landsnivå skiljer sig medborgarnas rangordning av de viktigaste frågor beroende på den nationella situationen eller debatten. För svensk del betyder det att frågor kring terrorism och organiserad brottslighet, som även toppade förra året, är högsta prioritet medan klimatfrågan kommer som tvåa. 

Svenskarnas fem mest prioriterade frågor för Europaparlamentet 2021

Prioriterad fråga

Andel svenskar

Andel EU-medborgare

Kampen mot terrorism och organiserad brottslighet

51 procent

31 procent

Klimatförändringarna

47  

43  

Migration och asyl

34  

27  

Mänskliga rättigheter i EU och världen

28  

24

Fattigdomsbekämpning

27

32

Källa: Eurobarometern 10 september 2021.

En annan fråga i undersökningen var huruvida utvecklingen gick åt rätt håll eller inte. En tydlig majoritet av svenskarna, 55 procent, svarade att utvecklingen i Sverige gick åt fel håll medan endast en minoritet på 15 procent av svenskarna svarade att utvecklingen för dem personligen gick åt fel håll.  

När det gäller bilden av EU svarade 44 procent av svenskarna att de var ganska eller mycket positiva medan 21 procent var ganska negativ eller mycket negativa. 

Svenskarna mycket bestämda om rättsstatsprincipen och EU-pengar

En tredje fråga i undersökningen gällde kopplingen mellan utbetalningen av EU-pengar och kravet på att landet i fråga följer rättsstatsprincipen och demokratiska värderingar. Här höll 57 procent av svenskar helt med att EU-pengar endast ska betalas ut till de länder som följer rättsstatsprincipen. Vilket är de näst tydligaste stödet för frågan i något EU-land. I genomsnitt sade 44 procent av EU-medborgarna att de helt höll med om att EU-bidrag bara ska utbetalas till de medlemsländer som respekterar rättsstatsprincipen och de demokratiska värdena.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret