Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sloveniens premiärminister Janez Janša och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Sloveniens premiärminister sprider konspirationsteorier om EU-parlamentet

BRYSSEL 15 oktober 2021

Samtidigt som EU-parlamentariker är på officiellt besök i Slovenien för att granska eventuella brister i demokrati och pressfrihet spred landets premiärminister Janez Janša en konspirationsteori på twitter om att den amerikansk-ungerske finansmannen Soros styr stora delar av Europaparlamentet.  – En smaklös tweet, säger Mark Rutte, Nederländernas premiärminister, som kallat upp den slovenske ambassadören för att framföra sin kritik.

I går torsdag twittrade Janez Janša, nationalkonservativ premiärminister i EU:s nuvarande ordförandeland Slovenien, ut en bild som föreställer flera nuvarande och tidigare EU-parlamentariker föreställande marionettdockor till den amerikansk-ungerske affärsmannen och filantropen George Soros.

”13 av de 226 kända Soros-marionetter i EU-parlamentet”, står det (där "parlamentet" är felstavat) på bilden.

George Soros har utsetts till ärkefiende av Ungerns premiärminister Viktor Orbán som Janez Janša står nära politiskt. Soros, som är av judisk börd, förekommer ofta i konspirationsteorier längre ut på den politska högerkanten.

Flera av EU-parlamentarikerna på bilden är dock inte längre kvar på sina poster och en av dem som Janša beskriver som en "Soros-marionett" avled tidigare i år. Många av ledamöterna är nederländska vilket fick landets premiärminister Mark Rutte, en liberal, att reagera.

”En smaklös tweet från Janez Janša om EU-parlamentarikerna. Jag tar största möjliga avstånd från det. Det har regeringen precis också förmedlat till den slovenske ambassadören i Haag”, twittrade Rutte.

”Slösa inte tid med ambassadörer och pressfrihet i Slovenien. Skydda tillsammans med Sophie in ’t Veld journalister från att dödas på gatan”, svarade Janez Janša med anspelning på mordet på den nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries i somras.

En av de utpekade "Soros-marionetterna" är den nederländska liberalen Sophie in ’t Veld som under två dagar leder en EU-parlamentsdelegation som undersöker läget för rättsstaten, pressfriheten och korruptionsbekämpning i landet.

Janez Janša har sedermera tagit bort tweeten.

Rådsordföranden reagerar

Sloveniens tweetattack fick Europeiska rådets ordförande Charles Michel att ringa Janša och Rutte på torsdagskvällen, skriver Financial Times.

”Ledamöter i EU-parlamentet ska kunna utföra sitt arbete fritt från alla former att påtryckning”, twittrade Michel.

I nästa vecka träffas de tre tillsammans med övriga medlemsländers stats- och regeringschefer under EU-toppmötet i Bryssel.

Kommissionen: Antisemitism har ingen plats i EU

En talesperson för EU-kommissionen kommenterade på fredagen händelsen.

– Sociala medier bör vara en plats för konstruktiv och respektfull debatt. De bör inte vara en plats för personattacker mot individer, sade talespersonen som även kritserade de antisemitiska undertonerna.

– Antisemitism har ingen plats i EU. Det utgör ett hot inte bara mot judar utan även mot ett öppet och mångfaldigt samhälle, sade kommissionstalespersonen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret