Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fyra av de 100 politiskt mest inflytelserika EU-parlamentariker är svenskar enligt Votewatch. Arkivbild.

Ranking: Svenska EU-parlamentariker har mindre politiskt inflytande

BRYSSEL 28 oktober 2021

De flesta medlemsländers EU-parlamentariker har större politiskt inflytande än de 21 svenska ledamöterna, enligt en ny ranking. På topplistan över mest inflytelserika EU-parlamentariker hamnar en svensk först på plats 63.

Organisationen Votewatch har sammanställt en ranking över de politiskt mest inflytelserika EU-parlamentarikerna under det senaste året. Med politiskt inflytande avses ledamöternas förmåga att ändra lagstiftning, vinna omröstningar och forma debatten. 

Fördelat på nationalitet har de 21 svenska parlamentarikerna i genomsnitt relativt lågt inflytande. Sverige hamnar först på plats 18 av de 27 medlemsländernas ledamöter. En delförklaring till detta kan vara att många av de svenska ledamöterna sitter sin första mandatperiod och därmed inte hunnit få det inflytande som mer erfarna ledamöter har kunnat skaffa sig.

I topp ligger Tyskland följt av Spanien och Rumänien. Men storlek är inte allt. Frankrike, efter Tyskland det folkrikaste medlemslandet, ligger sist. Många franska parlamentariker sitter i partigrupper med mindre inflytande som nationalistiska ID och vänsterpartistiska GUE/NGL vilket gör att landets genomsnittliga politiska inflytande blir lägre, enligt Votewatchs mätmetod.

Fyra svenskar på topp-100-listan

Votewatch har även listat de hundra mest inflytelserika EU-parlamentarikern. Av svenskarna kommer socialdemokraten Jytte Guteland högst på plats 63. 

Fyra svenskar på topplistan:

63. Jytte Guteland (S)

65. Karin Karlsbro (L)

66. Johan Danielsson (S)

83. Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Socialdemokrater slår över sin vikt

Sett till partigrupperna i parlamentet har, i förhållande till andelen ledamöter, socialdemokratiska S&D störst inflytande följt av liberala RE. Lägst inflytande har högernationalistiska ID:s ledamöter.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret