Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

von der Leyen: Sanningens ögonblick för klimatet

BRYSSEL 28 oktober 2021 | "Sätt ribban högt"

Utgångspunkten för nästa veckas internationella klimatttoppmöte är inte god, menar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som pekar ut tre frågor som måste lösas i Glasgow.

I nästa veckan börjar FN:s 26:e internationella klimattoppmöte i brittiska Glasgow där världens länder ska fortsätta förhandlingarna om hur man ska minska utsläppen av växthusgaser. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade på torsdagen för det allvarliga klimatläget.

– Startpunkten är inte bra och därför är det ett sanningens ögonblick. Vetenskapen säger mycket tydligt att vi inte är var vi vill vara i kampen mot klimatförändringarna. Vi styr i en väldigt farlig kurs mot mer än två graders global uppvärmning, sade von der Leyen.

Enligt henne ska tre viktiga frågor avhandlas. Den första är att få fler länder att lägga fram tydliga planer på hur de faktiskt ska minska sin utsläpp.

– Det vi behöver nu är inte bara mål utan mycket konkreta planer och omedelbara åtgärder på marken för att i detalj via hur vi ska nå de målen under detta årtionde.

Det andra är att enas om hur man ska få de 100 miljarder dollar som årligen ska gå från rikare till fattigare länder för att hjälpa dem i deras klimatomställning.

Slutligen handlar det om enas om regelverket kring utsläppmål och definitioner så att det går att utkräva ansvar av de länder som inte följer sina åtaganden.

– Vi uppmanar förhandlarna att sätta ribban högt. Det handlar om människans överlevnad på denna planet, sade Ursula von der Leyen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret