EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

von der Leyen: Sanningens ögonblick för klimatet

Utgångspunkten för nästa veckas internationella klimatttoppmöte är inte god, menar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som pekar ut tre frågor som måste lösas i Glasgow.

I nästa veckan börjar FN:s 26:e internationella klimattoppmöte i brittiska Glasgow där världens länder ska fortsätta förhandlingarna om hur man ska minska utsläppen av växthusgaser. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade på torsdagen för det allvarliga klimatläget.

– Startpunkten är inte bra och därför är det ett sanningens ögonblick. Vetenskapen säger mycket tydligt att vi inte är var vi vill vara i kampen mot klimatförändringarna. Vi styr i en väldigt farlig kurs mot mer än två graders global uppvärmning, sade von der Leyen.

Enligt henne ska tre viktiga frågor avhandlas. Den första är att få fler länder att lägga fram tydliga planer på hur de faktiskt ska minska sin utsläpp.

Annons

– Det vi behöver nu är inte bara mål utan mycket konkreta planer och omedelbara åtgärder på marken för att i detalj via hur vi ska nå de målen under detta årtionde.

Det andra är att enas om hur man ska få de 100 miljarder dollar som årligen ska gå från rikare till fattigare länder för att hjälpa dem i deras klimatomställning.

Slutligen handlar det om enas om regelverket kring utsläppmål och definitioner så att det går att utkräva ansvar av de länder som inte följer sina åtaganden.

– Vi uppmanar förhandlarna att sätta ribban högt. Det handlar om människans överlevnad på denna planet, sade Ursula von der Leyen.