Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Joar Forssell Liberalernas utrikespolitiska talesperson och Maria Nilsson ledamot för Liberalerna i EU-nämnden.

Debatt: Debatt: Upprätta flyktingläger i gränslandet mellan Polen och Belarus

Joar Forssell (L) och Maria Nilsson (L) 16 november 2021

Migranternas situation mellan Belarus och Polen är ohållbar. EU:s länder måste därför agera tillsammans för att stödja Polen i upprättandet av ett flyktingläger i gränslandet där asylfrågan kan prövas. Området måste också öppnas upp för journalister och hjälporganisationer. Inför även hårdare och bredare sanktioner mot regimen i Belarus. Det skriver riksdagsledamöterna Joar Forssell (L) och Maria Nilsson (L).

Just nu utspelar sig en humanitär katastrof i gränsområdet mellan Polen och Belarus. Det är regimerna i Minsk och Moskva som använder migranter som vapen i hybridkriget mot EU. Det är fruktansvärt och måste mötas med hårda fördömanden och sanktioner. Men vi har också ett ansvar att hjälpa människorna som nyttjas i detta hänsynslösa agerande. Något annat vore djupt ovärdigt.

Rysslands mål är att splittra EU, Belarus mål är att förmå unionen att dra tillbaka sanktionerna som riktats mot diktatorn Lukasjenko och hans regim. I det här läget gäller det för EU:s länder att sluta samman och att göra det kring våra värderingar. Kring demokrati, asylrätten och solidaritet både med den Belarusiska demokratirörelsen och med flyktingarna som cyniskt utnyttjas i detta spel. Vi får inte ge vika för utpressningen och vi måste samtidigt värna vår medmänskliga värdighet. Dessa två saker går hand i hand, de handlar båda om att slå vakt om EU:s kärna: de grundläggande liberala värderingarna.

Upprätta ett flyktingläger i gränsområdet och säkerställ asylrätten. Egentligen borde de människor som nu samlats i ingenmanslandet mellan Polen och Belarus få möjlighet att söka asyl i Belarus. Det är dock helt orealistiskt. Regimen i Belarus saknar helt respekt för mänskliga rättigheter, däribland asylrätten, och för mänsklig värdighet. EU:s länder måste därför agera tillsammans för att stödja Polen i upprättandet av ett flyktingläger i gränslandet på polsk sida där asyl i nästa steg också kan prövas. Det är okonventionellt men tyvärr helt nödvändigt. Asylrätten är individuell och människorna som nu fryser ihjäl vid EU:s gräns ska inte betala priset för Lukasjenkos agerande.

Öppna området för journalister och hjälporganisationer. Polen har utlyst undantagstillstånd i området och låter inte varken media verka fritt eller all nödvändig hjälp att komma fram. Detta måste upphävas. Journalister behöver tillåtas verka. Det är demokratin vi försvarar från hybridkrigsangreppet från Ryssland och Belarus. Det måste vi göra med demokratiska medel. Av samma skäl måste hjälporganisationerna få tillträde. Det handlar om värdighet. Ingen ska frysa ihjäl om vi kan hindra detta. En del av att försvara vår demokrati är att försvara vår värdighet.

Inför hårdare och bredare sanktioner mot regimen i Belarus. Det är helt avgörande att regimerna i Belarus och Ryssland nås av en tydlig signal: den här typen av taktiker fungerar inte mot Europas demokratier. Utöver att hjälpa människorna som drabbats måste detta också mötas med än tuffare sanktioner. Både breddade till hela delar av den statsägda ekonomin, så kallade sektorssanktioner, och mot fler människor. Inte bara de direkt ansvariga utan även människor med indirekt ansvar och personer i deras närhet måste omfattas. Allt för att skapa ett maximalt tryck på regimen också från de egna leden.

Sverige och EU måste agera. Polen är och ska inte stå ensamma. Inte heller de människor som hänsynslöst utnyttjas i Rysslands och Belarus cyniska spel. Vi behöver stå enade mot angreppen på vårt demokratiska system och för de värderingar som håller oss samman. Rätten till asyl måste värnas och människors liv måste räddas.

Joar Forssell
Utrikespolitisk talesperson Liberalerna

Maria Nilsson
Ledamot i EU-nämnden

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret