Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommisionär för sysselsättning Nicolas Schmit svarar på parlamentets frågor om ett EU-gemensamt socialförsäkringskort för anställda.

EU-kommissionen driver på för gemensamt socialförsäkringskort

STRASBOURG 23 november 2021

EU-kommissionen vill se ett elektroniskt europeiskt socialförsäkringskort för att säkerställa anställdas sociala rättigheter om de arbetar i andra EU-länder.  

– Digitaliseringen är nyckeln för att säkerställa sociala rättigheter, säger EU-kommissionär Nicolas Schmit.  

EU-kommissionen vill införa ett EU-gemensamt digitalt socialförsäkringskort till 2023. Syftet är att  underlätta för EU-medborgare som arbetar i andra länder inom unionen att enkelt kunna säkerställa sina sociala rättigheter. 

– Digitaliseringen av samordningen av social trygghet är nyckeln till att säkerställa en effektiv överlåtelse av sociala rättigheter, sade sysselsättningskommissionär Nicolas Schmit när han på måndagen utfrågades av Europaparlamentets sysselsättningsutskott. Med "effektiv överlåtelse av sociala rättigheter" menar han att det ska bli enklare och snabbare när arbetare vill åberopa sina sociala rättigheter i ett annat EU-land.  

EU-parlamentets sysselsättningsutskott har i flera år uppmanat kommissionen att lägga fram ett förslag om ett europeiskt socialförsäkringsnummer. Men det projektet övergavs av kommissionen som istället föreslog ett socialförsäkringskort, varpå parlamentet nu kräver besked om varför. 

Schmit svarade att det gamla förslaget från förra kommissionen övergavs då det fick dålig respons. Kommissionären menar också att medlemsländerna först måste säkerställa effektiva system för ett europeiskt socialförsäkringskort innan EU kan gå vidare med ett europeiskt socialförsäkringsnummer.   

– Vi har hört mycket om ett socialförsäkringsnummer och kanske försökte vi gå för långt för tidigt med den idén. Den väg som vi har valt nu är ett första steg framåt, sade Nicolas Schmit.

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret