Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under COP26. Arkivbild.

EU-politiker efter COP26: Ett steg i rätt riktning

BRYSSEL 15 november 2021

Vissa framsteg i att minska klimatutsläppen men mer återstår att göra för att klara Parismålen, så sammanfattas resultatet från årets klimattoppmöte i Glasgow.  Samtidigt ökar trycket inför nästa års möte.

I helgen avslutades det internationella klimattoppmötet COP26 i brittiska Glasgow efter att över 190 länder enats om ett avtal.

– COP26 är ett steg i rätt riktning. 1,5-gradersmålet är alltjämt inom räckhåll men arbetet är långt ifrån klart, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

 Innan klimattoppmötet uppskattades den globala medeltemperaturen stiga med 2,7 grader med existerande åtgärder. Med de utfästelser som gjordes under mötet beräknas ökningen bli mellan 1,8 och 2,4 grader. Detta är dock över Parisavtalets mer ambitiösa mål på en ökning på högst 1,5 grader.

– Överenskommelsen är bättre än vad jag fruktat men sämre än vad jag hoppats på. Klart är att det här är det mest framgångsrika klimattoppmötet sedan Parisavtalets slöts för sex år sedan. Tyvärr säger det mer om misslyckandena de senaste åren än om framgången här, sade EU-parlamentariker Jytte Guteland (S).

Länderna enades bland annat om tydligare regler för hur man ska räkna och klassa utsläpp, att ge mer pengar från rikare till fattigare länder för att hjälpa till i deras omställning och utfasning av kol och fossila subventioner. Såväl Guteland som EU-parlamentarikerkollegan Pär Holmgren (MP) hade dock velat se skarpare skrivningar om utfasningen.

– Även om det är historiskt att den fossila elefanten i rummet för första gången någonsin nämns i FN-sammanhang är skrivningen extremt försvagad. Kina och Indien lyckades med sin greenwashing och förlänger därigenom den fossila eran. Det är skamligt, sade Pär Holmgren.

Den kristdemokratiske tyske EU-parlamentarikern Peter Liese menar att stora utsläppare som Indien och Kina har satt sina mål om att bli klimatneutrala för långt fram i tiden för att Parismålet ska nås.

– Det är mycket positivt att alla nu accepterar klimatneutralitet, men det är ett stort problem att ambitionen är för låg fram till 2030, sade Liese. 

Helgens avtal ökar dock trycket på världens länder att redan vid nästa klimattoppmöte i Egypten 2022 presentera konkreta och mer ambitiösa utsläppsminskningsplaner.

– Kravet från klimattoppmötet är tydligt - alla parter måste höja sina ambitioner för att minska utsläppsgapet till 2030, sade Holmgren.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret