Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s öppenhetskommissionär Věra Jourová, en tjeckisk liberal.

Nya EU-regler mot politiska nätannonser

BRYSSEL 25 november 2021

EU-kommissionen vill att politiska annonser tydligt ska märkas och att det ska framgå vem som står bakom den och vilka uppgifter som används. – Känsliga uppgifter som man delar med sina vänner på sociala medier får inte användas för att rikta sig till dem i politiska syften, säger EU-kommissionär Věra Jourová.

– Digitala annonser i politiska syften håller på att bli en oreglerad tävling med smutsiga och dunkla metoder. Väljare har det allt svårare att skilja betalt innehåll och annat, sade EU:s öppenhetskommissionär Věra Jourová på torsdagen när hon lanserade ett förslag om begränsning av politiska annonser på internet.

Tidigare avslöjanden som det brittiska analysföretaget Cambridge Analyticas inblandning i bland annat det amerikanska valet och Facebook-visselblåsaren Frances Haugens vittnesmål ligger bakom kommissionens arbete med att strama upp regelverket på nätet.

Förslaget innebär att betalt innehåll tydligt ska märkas som sådan. Användare ska få veta varför de ser en viss annons, vem som betalade för den och vilka uppgifter som användes för att rikta den mot dem. 

– Känsliga uppgifter som man delar med sina vänner på sociala medier får inte användas för att rikta sig till dem i politiska syften, sade Věra Jourová.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret