Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Johan Danielsson är en av de svenska ledamöterna som på torsdagen försökte få Europaparlamentet att ta upp frågan om EU-regler för minimilöner till debatt och beslut i plenum, dock utan att lyckas.

Sista minutenförsök i minimilönsfrågan misslyckades

STOCKHOLM 25 november 2021

Knappt 200 av närmare 700 Europaparlamentariker stödde det svensk-danska kravet att få upp minimilönsfrågan till en sista behandling innan frågan går vidare. Besvikelsen var stor bland de svenska ledamöterna som för ovanlighetens skull var helt eniga. 

I ett sista försök, att påverka Europaparlamentets ståndpunkter om minimilöner inför de kommande förhandlingarna med EU-ländernas arbetsmarknadsministrar, röstade samtliga 21 svenska Europaparlamentariker idag tillsammans danskar och andra för ytterligare en behandling av frågan vid parlamentets nästa möte i december. De hade behövt drygt 350 röster men fick bara 192 vid torsdagens omröstning i Strasbourg. Nu blir istället arbetsmarknadsutskottets uppfattning hela parlamentets utan vidare prövning.

Efter omröstningen var besvikelsen påtaglig bland de svenska EU-politikerna. Socialdemokraten Johan Danielsson varnar för följderna om parlamentets linje skulle bli EU-lag.

– Skulle det antas, som det ser ut nu, så skulle det skapa en fundamental osäkerhet på svensk arbetsmarknad där vi bjuder in EU-domstolen att avgöra vad som är skälig lön, vad som är behörig fackförening och vilket kollektivavtal som ska vara tillämpligt och så vidare. Det här områden där vi inte vill ha in politiken och definitivt inte EU-domstolen, säger Johan Danielsson till Europaportalen. 

Med ytterligare en parlamentsbehandling hade han hoppats få lite bättre gehör för de svensk-danska invändningarna.  

Även Vänsterpartiets ledamot Malin Björk beklagar parlamentets beslut.

– Tyvärr röstade majoriteten för att undvika en mer demokratisk behandling av förslaget. Vi har gjort allt vi kunnat för att stoppa det här. Nu hoppas jag att regeringen sätter hårt mot hårt i rådet för att stoppa förslaget och stå upp för den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Malin Björk i ett uttalande och syftar på att arbetsmarknadsministrarna ska ta sin förhandlingsståndpunkt den 6 december. Därefter ska de båda lagstiftarna, rådet och parlamentet, börja förhandla om den slutliga lagtexten. 

De svenska arbetsmarknadsparterna, fack och arbetsgivare, är sedan länge eniga i sin kritik mot att införa EU-regler för allmän minimilön, något som går emot arbetsmarknadsmodellerna i Sverige och Danmark. Nu hoppades de att den svenska regeringen ska kunna påverka ministerrådet i den grad att Sverige i slutändan inte kommer att beröras av eventuell lagstiftning.

– Dagens beslut är beklagligt men förhandlingarna är långt ifrån över, säger Karolina Löf, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, till Europaportalen. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret