De svenska Europaparlamentarikerna Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C) och Evin Incir (S) är några av de parlamentariker som kräver en förändring av EU-kommissionen.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska EU-politiker kritiserar EU-kommissionen för dåliga svar

Fyra svenska EU-politiker, tillsammans med 180 andra parlamentariker, kräver i brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en tydlig uppryckning efter dåliga och långsamma svar från EU-kommissionen.

– De allra flesta av EU-kommissionens svar är under all kritik, säger Evin Incir (S).

Kvaliteten på EU-kommissionens svar på skriftliga frågor från Europaparlamentariker är ofta alltför undermåliga. Det anser bland andra Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C) och Evin Incir (S). Tillsammans med över 180 Europaparlamentariker har svenskarna på måndagen skrivit ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där de kräver skärpning från kommissionens sida av både kvaliteten på svaren och att tidsfristerna respekteras. Abir Al-Sahlani säger att svaren sällan har politiskt innehåll.    

– Jag behöver inte ett copy-paste från deras hemsida, det kan jag hitta själv på Google, säger Abir Al-Sahlani och tycker att Ursula von der Leyen borde kontakta alla kommissionärer för att lösa situationen.   

– De måste ju verkligen steppa upp sitt game och ta det här på allvar, det är deras demokratiska skyldighet. Inte ge ett bla-ha, bla-ha svar, säger Abir Al-Sahlani. 

Hon får medhåll av Evin Incir som också kan vittna om otydliga svar. 

– De allra flesta av EU-kommissionens svar är under all kritik. Mer svepande formuleringar och otydliga svar är svårt att få till. Svaren sänder en tydlig signal om att kommissionen inte tar oss folkvalda på allvar, säger Evin Incir.  

Svaren från kommissionärer, menar de,  är ofta undvikande, ofullständiga, eller substanslösa. Charlie Weimers berättar att han tillsammans med 21 andra parlamentariker fick svar i form av en länk när han frågade om EU-stöd till aktivistorganisationer. Och att han en annan gång fick vänta i månader på svar. 

– En gång tog det EU-kommissionen över sex månader att ge mig ett tre meningar långt svar som bekräftade att tidigare kommissionsordförandes aktiviteter finansieras av skattebetalarna, säger Charlie Weimers.

I ett mejl till Europaportalen säger EU-kommissionen att de förbereder ett svar på EU-parlamentarikernas brev.