Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) och Arba Kokalari (M). Arkivbild.

EU-parlamentet röstar om nätlagar

BRYSSEL 10 december 2021

EU-parlamentet tar i nästa vecka ställning till två nya stora internetlagar som ska reglera delar av  nätet. Även utvecklingen i och runt Ryssland står på parlamentets agenda.

EU-parlamentet tar på onsdag ställning till en uppgörelse som inre marknadsutskottet i slutet av november med stor majoritet ställde sig bakom. Den så kallade digitala marknadslagen ska göra konkurrenens med marknadsdominerande nätjättar som Facebook, Apple, Amazon och Google mer rättvis. 

– Jag är väldigt glad att den här lagstiftningen nu är på gång. Det är absolut nödvändigt att vi nu börjar hantera de här större bolagen, säger EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) under en pressträff på fredagen

Det handlar bland annat att stora plattformar, så kallade grindvakter, inte får behandla sina egna produkter mer fördelaktigt än konkurrenters på plattformen. De får inte heller dra orättvisa fördelar av andra tjänster som finns i deras utbud.

I sin ståndpunkt inför slutförhandlingarna med medlemsländerna vill EU-parlamentet bland annat ha nya regler för vilka plattformar som ska omfattas av regelverket och att man mycket snabbare ska kunna klassa företag som grindvakter. Parlamentet vill även se högre bötesbelopp än i kommissionens ursprungsförslag.

– Det är bra att vi får ordning och reda på den digitala marknaden så att vi har fungerande spelregler, säger EU-parlamentariker Arba Kokalari (M).

Separat ska inre marknadsutskottet i början av veckan rösta om den andra delen i internetpaketet, den som handlar om digitala tjänster. Den innehåller regler för nätplattformar, bland annat hur man ska komma åt olagligt innehåll, desinformation, garantera grundläggande rättigheter och vem som ansvarar för det som sprids i sociala medier.

– Den lagen kommer stärka rättigheterna och transparensen för alla användare på sociala medier. Det ska bli enklare att överklaga när till exempel Facebook tar bort konton och innehåll, säger Arba Kokalari som är en av parlamentets huvudförhandlare om lagen.

Pris till rysk oppositionspolitiker

Under EU-parlamentets plenarvecka delas årets Sacharovpris för tankefrihet ut till den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Eftersom denne sitter fängslad kommer priset att mottas av hans dotter Daria Navalnaja. 

–Nu när Putin hotar med att agera militärt mot Ukraina blir Sacharovpriset ett sätt att rikta ljuset mot Rysslands övertramp mot mänskliga fri- och rättigheter, säger Arba Kokalari.

Det blir debatt och uttalanden om situationen för människorättsförsvarare i Ryssland och den ryska militära upptrappningen på det ockuperade Krim och vid Ukrainas gränser.

– Utvecklingen i Ryssland går absolut inte åt det håll som vi skulle önska. Varken den interna demokratiska utvecklingen eller den utåtriktade politiken. Vi ser nu ett reellt hot vid Ukrainas gräns, säger Socialdemokraternas Erik Bergkvist.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret