Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP) och Evin Incir (S) välkomnar EU-kommissionens initiativ att göra hatbrott till EU-brott.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hatbrott kan bli EU-brott

EU-kommissionen vill göra alla typer av hatbrott till EU-brott. Förslaget glädjer Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke och Evin Incir.

– Det hjälper framförallt kvinnor och hbtqi-personer, säger Alice Bah Kuhnke.

Torsdagens förslag från EU-kommissionen innebär att alla typer av hatbrott och hatpropaganda ska inkluderas i listan över EU-gemensamma brott. Listan är till för att säkerställa gemensamma minimiregler för hur brott och påföljder ska definieras i alla EU-medlemsstater. 

– Det här hjälper framförallt kvinnor och hbtqi-personer i de länder som saknar lagstiftning i dag. Jag ser fram emot att EU-kommissionen kommer återkomma med skarp lagstiftning för att harmonisera hatbrottslagstiftningen i Europa, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Kommissionens förslag skickas nu till EU-parlamentet för godkännande. Därefter måste medlemsländerna enhälligt anta ett beslut där hatpropaganda och hatbrott identifieras som ytterligare ett brottsområde i EU. Evin Incir (S) tror att förslaget kan få stort motstånd.    

 – Motståndet från högern och högerextrema partier kommer nog bli stort, men jag kommer göra mitt för att vi snart förhoppningsvis ska få ytterligare ett verktyg i kampen för ett EU fritt från rasism, sexism, homofobi och andra former av diskriminering, säger Evin Incir.