Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen vill kunna begränsa exporten från länder som genom skrämseltaktik försöker trycka på unionen eller dess medlemsländer. Arkivbild.

Kommissionen vill förstärka handelspolitiken med sanktionsvapen

BRYSSEL 9 december 2021

EU-kommissionen vill få större muskler för att kunna avskräcka och i värsta fall införa sanktioner mot länder som Kina och Ryssland om dessa genom ekonomisk skrämseltaktik sätter tryck på EU eller dess medlemsländer.

– Vi verkar i en konfliktfylld geopolitisk miljö. Det är ett faktum att handel används som vapen för andra geopolitiska syften. EU kommer inte att tveka att slå tillbaka när vi hotas, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovskis när han på onsdagen presenterade det nya förslaget till vad man kallar ett antitvångsinstrument.

EU ska kunna agera snabbare och mer kraftfullt än i dag när unionen eller ett medlemsland i politiska syften hotas av ett annat land med exempelvis handelshinder som tullar, stoppade investeringar eller rena statsbojkotter av europeiska varor. Dombrovskis gav Kinas begränsade handel med Litauen efter att EU-landet ökat sina diplomatiska kontakter med Taiwan som ett exempel.

Syftet med verktyget är i första hand att verkar avskräckande. Men om ett hot identifieras ska kommissionen i första hand inleda en dialog för att försöka lösa situationen. Om inte det räcker ska den kunna införa en rad sanktioner som att begränsa tillgången till EU:s inre marknad eller dra in bistånd.

– Genom att använda detta verktyg skulle EU sända ett tydligt budskap om att vi inte kommer att acceptera skrämseltaktik som kan äventyra vår viktigaste politik, sade Dombrovskis.

Långtgående befogenheter till kommissionen

Enligt kommissionen är dagens verktygslåda inte tillräcklig för att möta sådana hot. Eventuella EU-sanktioner mot länder kräver i dag enhällighet bland medlemsländerna. En kontroversiell del i förslaget är att makten att genomföra motåtgärder flyttas från medlemsländerna till kommissionen. Det sker genom att åtgärderna bara kan stoppas om en så kallad kvalificerad majoritet av medlemsländerna i ministerrådet motsätter sig dem.

Välkomnas i EU-parlamentet – Sverige tveksamt

I EU-parlamentet välkomnas onsdagens förslag från flera håll.

–  Vi kan inte låta [vår] öppenhet användas för att utpressa oss eller att begränsa vårt politiska manöverutrymme. Europa måste stå upp mot handelsmobbare, sade Christophe Hansen, en luxemburgsk kristdemokrat som är EPP-gruppens talesperson i internationella handelsfrågor i ett uttalande.

Den tyske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Bernd Lange, ordförande i församlingens handelsutskott, håller med. 

– Om kommissionen ges den verkställande makten att fatta detta beslut utan att vara beroende av enhällighet i rådet skulle sanktionsmekanismen bli en verklig förändring av EU:s utrikespolitik, sade Lange.

Även Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro är positiv.

– Beväpnad med det nya antitvånsinstrumentet kommer EU att gå in i framtiden efter pandemin som en stark försvarare av hållbar frihandel med skarpa verktyg att använda mot alla länder som inte respekterar den multilaterala ordningen eller de grundläggande mänskliga rättigheterna, sade Karlsbro i en kommentar.

Tunga EU-länder som Frankrike och Tyskland rapporteras stå bakom förslaget. Men den svenska regeringen ska enligt nyhetsbyrån Bloomberg ifrågasätta huruvida ett sådant instrument ens är nödvändigt. I ett brev skriver svenska regeringen tillsammans med den tjeckiska att eftersom förslaget har stor bäring på EU:s utrikespolitik så är det ”avgörande att medlemsländerna fullt ut deltar i beslutsfattandet”. 

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret