Matleveranstjänster är en del av plattformssfören som även erbjuder exempelvis översättning. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Miljoner plattformsarbetare kan få bättre villkor

Kommissionen vill stärka villkoren för personer som arbetar åt plattformar som Uber och Deliveroo. Över fem miljoner personer kan få rätt till minimilön, olycksfallsförsäkring och betald semester.

I ett nytt förslag på torsdagen vill EU-kommissionen att personer som jobbar åt plattformar ska ha samma rättigheter som andra löntagare.

– Vi vill inte att denna nya ekonomi bara ger lågkvalitativa eller prekära jobb, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolsa Schmit.

Förslaget motiveras inte bara av behovet av att ge plattformsarbetare villkor som olycksfallsförsäkring, minimilön och sjukkassa utan även att ta bort orättvisa konkurrenfördelar för vissa plattformsföretag.

– Varför ska vissa företag inte behöva leva upp till samma sociala standarder som andra företag som de konkurrerar mot, sade Schmit.

I dag finns 28 miljoner plattformsarbetare i EU fördelade på fler än 500 företag. Mer än hälften av dessa tjänar mindre än minilönen i de länder som har en sådan. Nio plattformsarbetare av tio har kontrakt som beskriver dem som egenföretagare.  

– Men i verkligheten kontrolleras och övervakas de regelbundet. Detta gör dem i praktiken anställda, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovski och tillade att runt 5,5 miljoner personer kan felaktigt ha klassas som egenföretagare fast de borde ses som anställda med samma sociala och arbetsvillkor som andra anställda.