Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Matleveranstjänster är en del av plattformssfören som även erbjuder exempelvis översättning. Arkivbild.

Miljoner plattformsarbetare kan få bättre villkor

BRYSSEL 9 december 2021

Kommissionen vill stärka villkoren för personer som arbetar åt plattformar som Uber och Deliveroo. Över fem miljoner personer kan få rätt till minimilön, olycksfallsförsäkring och betald semester.

I ett nytt förslag på torsdagen vill EU-kommissionen att personer som jobbar åt plattformar ska ha samma rättigheter som andra löntagare.

– Vi vill inte att denna nya ekonomi bara ger lågkvalitativa eller prekära jobb, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolsa Schmit.

Förslaget motiveras inte bara av behovet av att ge plattformsarbetare villkor som olycksfallsförsäkring, minimilön och sjukkassa utan även att ta bort orättvisa konkurrenfördelar för vissa plattformsföretag.

– Varför ska vissa företag inte behöva leva upp till samma sociala standarder som andra företag som de konkurrerar mot, sade Schmit.

I dag finns 28 miljoner plattformsarbetare i EU fördelade på fler än 500 företag. Mer än hälften av dessa tjänar mindre än minilönen i de länder som har en sådan. Nio plattformsarbetare av tio har kontrakt som beskriver dem som egenföretagare.  

– Men i verkligheten kontrolleras och övervakas de regelbundet. Detta gör dem i praktiken anställda, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovski och tillade att runt 5,5 miljoner personer kan felaktigt ha klassas som egenföretagare fast de borde ses som anställda med samma sociala och arbetsvillkor som andra anställda.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret