Statsminister Andersson (S) på sin första statsministeröverläggning i Bryssel, här tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Bild: Edith Lindvall

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsminister Andersson i Bryssel pekar ut viktigaste EU-frågan

Magdalena Andersson genomförde på fredagen sina första politiska överläggningar med ordförandena för EU-kommissionen och Europeiska rådet; Ursula von der Leyen och Charles Michel. Fler frågor togs upp inför nästa veckas EU-toppmöte.

Statsminister Magdalena Andersson (S) träffade på fredagen för första gången i sin nya roll som regeringschef kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel i Bryssel. 

De samtalade enligt Andersson om bland annat covid-19, klimatfrågan, den gröna industriella revolution i norra Sverige, hållbart skogsbruk och europeiska värderingar. Det kommande EU-toppmötets viktigaste frågor summerade Andersson till Ryssland och covid-19 .

– De diskussionerna vi kommer att ha kring Ryssland, särskilt situationen vid den ukrainska gränsen och en del av de uttalanden som kommit från Ryssland den senaste tiden, är som jag ser det en utav de viktigaste frågorna. Men därutöver kommer vi såklart också att diskutera pandemin, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.