Statsminister Magdalena Andersson (S) om toppmötet med det östliga partnerskapet.

Bild: Edith Lindvall

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina i fokus på EU-toppmöte med östeuropeiska ledare

Situationen vid Ukrainas gräns till Ryssland var ett av huvudämnena när EU-ländernas statsministrar i Bryssel träffade ledarna i det östliga partnerskapet. Återigen utlovade EU stöd till Ukraina.   

– Vi vill ha ett djupt och nära samarbete, säger statsminister Magdalena Andersson.

På onsdagens toppmöte om det östliga partnerskapet, som en gång startades på förslag från Polen och Sverige, skrev EU-länderna under på en gemensam deklaration med: Ukraina, Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan och Armenien. Statsminister Magdalena Andersson (S) lyfter fram vikten av ett fortsatt fördjupat samarbete efter mötet.   

– Vi tycker att det här partnerskapet är viktigt, vi vill ha ett djupt och nära samarbete med de länder som ligger på vår östliga gräns, säger Magdalena Andersson till Europaportalen på torsdagsmorgonen. 

Ett av de hetaste samtalsämnena på toppmötet var enligt statsministern situationen vid den Ukrainska gränsen, där stora ryska militära trupper har samlats. EU och USA har lovat sitt fulla stöd till Ukraina och varnar Ryssland med “massiva konsekvenser” om läget förvärras, vilket än så länge innebär större sanktioner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som redan är under stor press på grund av den pågående ryska ockupationen av Krimhalvön och de östra delarna av landet, ska under mötet enligt Sveriges Radio ha bett EU att redan nu införa fler sanktioner mot Ryssland.    

Noterbart under mötet var också den symboliskt tomma sjätte stolen vid förhandlingsbordet. Tidigare ingick nämligen även Belarus i det östliga partnerskapet. Men i somras valde landet att lämna samarbetet efter att relationen mellan landet och EU förvärrats. 

– Vi befinner oss ju i ett läge som är utmanande. Belarus stol stod symboliskt tom och det påminner oss om hur viktigt det är att vi fortsätter stötta de demokratiska krafterna i Belarus, säger statsminister Magdalena Andersson.