Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fortsatt högt tonläge mellan Ryssland och väst om Ukraina

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade på fredagen att Moskva “inte vill ha krig” med Ukraina. Samtidigt varnade den amerikanska Moskva-ambassadören för att det finns en stor risk för ett omedelbar rysk anfall mot Ukraina.

På fredagen skickade Ryssland sin starkaste signal hittills om att man är villig att samtala med USA om Ukraina. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade att Moskva inte vill ha krig med Ukraina och talade positivt om det säkerhetsförslag som kommit in från USA, rapporterar Reuters

Från ryskt håll har man tidigare meddelat att Moskva behöver tid att analysera svaren som USA och Nato överlämnade till Ryssland i onsdags angående de krav som Ryssland ställt angående den europeiska försvarsarkitekturen. 

Svaren är inte offentliga men både från amerikanskt håll och från försvarsalliansen Nato meddelade man att man står fast vid principen att alla nationer, inklusive Ukraina, har rätt att själv välja vilka allianser man vill ingå i, samtidigt som man framhåller att det finns områden inom vilka man skulle kunna förbättra samarbetet med Ryssland. 

Samtidigt varnar den amerikanska Moskva-ambassadören för en stor risk för ett omedelbar rysk anfall mot Ukraina med hänvisning till den stora ryska trupperna som just nu samlas kring Ukraina, rapporterar Sveriges radio.

Under fredagen varnade också Storbritannien storföretag för möjliga ryska cyberattacker och uppmanade dem att stärka sitt försvar, rapporterar Reuters.

Under fredagen ska Frankrikes president Emmanuel Macron samtala med Rysslands president Vladimir Putin i ett försök att trappa ner de säkerhetspolitiska spänningarna kring Ukraina. Den franske presidenten, som det här halvåret också leder EU-ländernas arbete i ministerrådet, fortsätter att upprepa behovet av att samtala med Ryssland

Macron vill i sitt samtal ”trycka på Ryssland att klargöra sina ståndpunkter” gentemot Kiev, sade en talesperson för den franska regeringen i onsdags. 

Under helgen anländer en delegation – inga svenska EU-politiker deltar – från Europaparlamentet till Ukraina för att undersöka situationen på plats och visa solidaritet med ukrainarna.