Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Maria Leander är generalsekreterare för Europeiska investeringsfonden – en av sex svenskar som haft ett toppjobb inom EU sedan 2004. Arkivbild.

Nordbor överrepresenterade på viktiga EU-positioner – Sverige drar ned

BRYSSEL 31 januari 2022

Ingen nordbo har någonsin lett EU-kommissionen, EU-parlamentet eller Europeiska rådet. Men sett över EU:s alla olika organ och myndigheter är personer från Norden tydligt överrepresenterade på ledande positioner. Men Sverige drar ned det nordiska snittet.

Konsultbyrån European Democracy Consulting har samlat in uppgifter för alla toppositioner i EU:s olika institutioner, organ och byråer. Utifrån detta har man sammanställt det geografiska ursprunget för de personer som fått toppjobben i EU.

Den visar att sedan EU:s stora östutvidgning i maj 2004 har över hälften av toppjobben gått till länder i Västeuropa följt av Sydeuropa med knappt en tredjedel av positionerna. Minst representerat är länderna i Centraleuropa som inte ens har ett av tjugo.

De nordiska medlemsländerna Sverige, Danmark och Finland har drygt 8 procent av de 273 toppjobben som omfattar allt från ordförande i EU-kommissionen till mer obskyra delar som Gemenskapens växtsortsmyndighet.

Norden i topp i sett till befolkning

Om man istället ser till regionernas befolkningsstorlek hamnar Norden i ohotad topp. De tre nordiska EU-länderna har dubbelt så många topposter som de skulle ha om man bara såg till antalet invånare.

I en sådan jämförelse har Väst- och Sydeuropa en mer proportionerlig andel medan Central- och Östeuropa alltjämt är underrepresenterat. De två geografiska områdena har bara hälften av de positioner de skulle ha om fördelningen av dem skedde i förhållande till folkmängden. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Luxemburg kraftigt överrepresenterat

Vid samma jämförelse – alltså kvoten mellan andelen toppjobb och andelen befolkning – fast för enskilda medlemsländer hamnar lilla Luxemburg i ohotad topp. Därefter kommer Belgien och ett annat miniland, Malta.

Sverige hamnat något över genomsnittet medan Cypern och Polen är de mest underrepresenterade medlemsländerna. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Flest italienare

Det medlemsland som haft flest personer på toppositionerna är Italien med 39 tätt följt av Tyskland.

Sverige ligger på mitten med sex sådana jobb. Grannländerna Finland och Danmark har dock fler av sina landsmän på höga positioner i EU – nio respektive åtta, detta trots att Sveriges befolkning är omkring dubbelt så stor som Finlands och Danmarks.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret