Annons

Nederländernas liberalkonservative premiärminister Mark Rutte har suttit på posten sedan 2010. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny nederländsk regering vill ta ledande roll i EU

Nederländerna, en av Sveriges traditionellt nära EU-allierade, har fått en ny regering som vill satsa på mer militärt samarbete, slopa vetot i EU:s utrikespolitik och öppna för fördragsändringar.​

Efter närmare ett års förhandlingar fick Nederländerna strax innan jul en ny regering bestående av fyra borgerliga partier. Landet har i många frågor på EU-nivå en liknande inställning som Sverige. Traditionellt förespråkar båda länderna bland annat strama ekonomiska tyglar, ökad internationell handel och begränsad maktöverföring till EU-nivån.

Premiärminister Mark Rutte, efter Ungerns Viktor Orbán den som suttit längst i Europeiska rådet, gav i dag tisdag sin regeringsförklaring i det nederländska parlamentets andra kammare. EU-delen inleddes med säkerhetssituationen i Europa.

– Det akuta hotet runt Ryssland och Ukraina, på bara ett par timmars flygresa från vårt land, understryker ånyo hur viktig den internationella förankringen och samarbetet är. Länderna i EU kan bara nå framgång på världsscenen tillsammans, sade Rutte.

Han pekade ut EU-samarbetet som avgörande för frågor som coronapandemin, klimatet,  energiomställningen, migration och internationell säkerhet.

– Regeringen vill ta en ledande roll i Europa. Göra EU ekonomiskt starkare, grönare och säkrare. Det omfattar även mer militärt samarbete, sade Rutte som lovade att lägga mer pengar på landets försvarsmakt.

Liksom Sverige vill Nederländerna även avskaffa det veto som i dag finns inom EU:s gemensamma utrikespolitik.

Öppen för fördragsändringar

De fyra regeringspartierna vill öka den demokratiska legitimiteten i EU genom att göra det möjligt för EU-parlamentet att avsätta enskilda EU-kommissionärer. I dag kan parlamentet bara avsätta kommissionen som helhet. Man lovar undersöka hur man kan förbättra systemet med spitzenkandidaten i EU-parlamentsvalet där den största partigruppen nominerar ordföranden till kommissionen. 

Regeringen är öppen för eventuella fördragsändringar när den pågående konferensen om EU:s framtid är klar, förutsatt att detta ligger i ”Nederländernas och EU:s intresse”.

Sund ekonomi

Eurolandet Nederländerna förespråkar en ”sund och försiktig” makroekonomisk politik. I den aktuella diskussionen om att ändra EU:s budgetregler är man positiv om sådana leder till hållbara statsskulder och att euroländernas ekonomier tillsammans stärks. För detta kräver man ”en effektiv tillämpning” – alltså att reglerna efterlevs.

Mark Rutte vill vidare bedriva en aktiv handelspolitik på ett ”samhälleligt ansvarsfullt sätt” som följer internationella klimatavtal. Vidare vill regeringen införa en digitalskatt och en flygskatt såväl som en en skatt på varor som importeras till EU som bidrar till stora koldioxidutsläpp. Skatten ska dock inte gå till EU-budgeten utan direkt till medlemsländernas statskassor.

Regeringen lovar arbeta intensivt tillsammans med andra likasinnade EU-länder för att forma grupperingar som kan nå lösningar inom bland annat klimat, migration, handel och kampen mot skatteflykt.