Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Magdalena Andersson i Bryssel. Arkivbild.

Andersson nöjd efter möte om Ryssland – EU är enat

BRYSSEL 17 februari 2022

EU:s ledare träffades under torsdagen på ett mini-toppmöte i Bryssel för att diskutera den europeiska säkerhetskrisen – och eventuella sanktioner mot Ryssland. 

– Det är tydligt att unionen står enad och beslutsam. Ytterligare rysk aggression kommer att få omfattande konsekvenser och medföra stora kostnader för Ryssland, säger Magdalena Andersson efter mötet.

EU:s stats- och regeringschefer träffades idag torsdag i Bryssel för ett sista minuten-inkallat mini-toppmöte för att diskutera den senaste utvecklingen i den pågående säkerhetskrisen med Ryssland. 

Efter mötet sade statsminister Magdalena Andersson (S) att EU:s budskap fortsatt är enigt: 

– Det är tydligt att unionen står enad och beslutsam. Vi kommer fortsätta de diplomatiska ansträngningarna och samtidigt hålla fast vid vårt stöd till Ukraina. Ytterligare rysk aggression kommer att få omfattande konsekvenser och medföra stora kostnader för Ryssland, sade Magdalena Andersson. 

Enligt statsministern var Frankrikes och Tysklands återrapporter från de möten som de haft med både Ukrainas och Rysslands presidenter av särskilt värde. 

– Det var ett värdefullt möte där EU:s stats- och regeringschefer fick en återrapport efter Tysklands, Frankrikes och Polens samtal med Ukraina och Ryssland. 

Enligt uppgifter inför mötet till tidningen Politico skulle EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen också informera ledarna om det föreslagna EU-gemensamma sanktionspaket mot Ryssland som nu ska vara färdigt.

Toppmötet var informellt, vilket innebar att inga formella beslut fattades.

Risk för att sanktioner påverkar Sverige

Innan mötet sade Magdalena Andersson att det finns en risk att eventuella motaktioner från Ryssland kan komma att påverka svenska företag. 

– De sanktioner vi inför mot Ryssland kommer att drabba Ryssland. Sen är frågan, kommer de att sätta in motsanktioner och vad innebär de? Det är klar att det kommer påverka befolkningen och företag i Europa men även Sverige. 

Men även EU:s egna sanktioner mot Ryssland kan komma att slå mot svenska företag. 

– Jo det är klart att det också kan påverka Sverige. Men [de ryska] motsanktionerna utgör en större risk att påverka Sverige, sade Magdalena Andersson. 

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret