Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Alice Bah Kuhnke (MP).

Debatt: Debatt: Mer demokratiskt motstånd behövs

Alice Bah Kuhnke (MP) 15 februari 2022

Hoten mot demokrati och rättsstat i EU är många. Problemen är inte isolerade till Polen och Ungern även om de är värst. Liknande problem finns i Slovenien, Bulgarien, Grekland, Malta och Slovakien. Det är samma högerpopulistiska krafter som urholkar rättsstaten, som nedmonterar demokratin och urholkar kvinnors och minoriteters rättigheter. Vi som tror på demokratin måste göra mer motstånd. Det skriver EU-politikern Alice Bah Kuhnke (MP)​.

Många är de politiker som i tid och otid rabblar vackra ord om vår demokrati, dess principer och att den måste försvaras. Samtidigt är uppenbart inte alla beredda att göra vad som krävs för att skydda rättsstaten, som ju utgör själva kärnan i en fungerande demokrati.

EU:s grundlag staterar ord som förpliktigar. Vi ska vara en union som bygger på respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, mänskliga rättigheter och skydd av minoriteter. Men en grundbult är respekt för rättsstaten. Varje medlemsstat i EU har skrivit under på att efterleva dessa principer. Undergrävs någon av dem hotas hela unionens fundament.

För att undersöka hur rättsstaten i EU mår presenterar EU-kommissionen varje år en rapport. Rapporten är landsspecifik och ger även rekommendationer till länderna för hur rättsstaten kan stärkas. Vi gröna tycker att denna årliga rapporten är betydelsefull. Det är bara genom oberoende granskning som vi kan få kunskap om vad som faktiskt pågår i EU-länder. Att EU vårdar och värnar rättsstaten är avgörande om vi lyckas bevara en stabil union, som i sin grund är rättvis och demokratisk.

Hoten många

Just nu är hoten många. Runt om i unionen nedmonteras domstolarnas oberoende och korrupta makthavare vinner mark och skor sig allt som ofta på EU-pengar. Mångfalden av medier begränsas samtidigt som statsmedia blir allt mindre oberoende. Denna utveckling kräver att vi folkvalda agerar.

EU har flera verktyg till sitt förfogande. Förutom den årliga rapporten kan EU-kommissionen inleda överträdelseförfaranden eller artikel 7-förfaranden, vilket i förlängningen kan innebära att ett medlemsland förlorar rösträtten i ministerrådet. Men tyvärr har artikel 7-förfarandet aldrig fungerat i praktiken. Det senaste tillägget i verktygslådan, som EU:s miljöpartister kämpade hårt för att få på plats, är därför det som kallas rättsstatsmekanismen. Den innebär att pengar från EU kan stoppas om EU-kommissionen bedömer att ett land nedmonterar rättsstaten.

Money talks

Mekanismen är välkommen, men har hittills aldrig använts. Delvis på grund av EU-kommissionens inaktivitet och senfärdighet. EU-parlamentet i stort och vi gröna i sak har i flera resolutioner och officiella uppmaningar försökt pressa kommissionen att komma vidare, men utan framgång. Samtidigt har Ungern och Polen framgångsrikt tagit mekanismen som gisslan genom utdragna rättsprocesser. Men imorgon faller den slutgiltiga EU-domen. Med största sannolikhet kommer Ungern och Polen förlora. Men vi har å andra sidan redan förlorat tid och det är dags för EU-kommissionen att frysa EU-medel till alla medlemsländer som inskränker rättsstaten. Eftersom money talks.

Vi vet att hot om indragna EU-medel även får de mest korrupta statscheferna att lyssna. Polens försök att inrätta en politiskt styrd disciplinnämnd, med rätt att häva immuniteten och sänka pensionsåldern för domare ledde till att landet fick betala 10 miljoner kronor om dagen. Kommissionen håller samtidigt inne på landets så kallade återhämtningspengar i väntan på att nämnden avskaffas. Och häromdagen meddelade regeringen att nämndens uppdrag görs om. Igen, money talks.

Inte bara Ungern och Polen

Problemen är dock inte isolerade till Ungern och Polen. Det är lätt att sätta just dem i rampljuset, de är ju värst, men EU måste snarare se dem som ledstjärnor för en rörelse som sprider sig. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) har själv granskat utvecklingen i unionen och vi varnar för liknande problem i Slovenien, Bulgarien, Grekland, Malta och Slovakien. Att se trenderna och ingripa tidigt är ett viktigt verktyg för att stoppa framväxten av krafter vars mål är att störta den Europeiska Unionen.

För det är samma krafter som urholkar rättsstaten, som nedmonterar demokratin och urholkar kvinnors och minoriteters rättigheter. Det är högerpopulistiska krafter, underblåsta av de värdekonservativa och Kreml, som vinner mark. Vi som tror på demokratin måste göra mer motstånd. Resolution för resolution, rapport för rapport, lagstiftning för lagstiftning och budget för budget.

När EU-parlamentet i morgon onsdag debatterar frågan om rättsstatsprincipen kommer vi gröna ha ett tydligt budskap. EU-domstolen bekräftar att rättsstaten mekanismen är i överensstämmelse med art 7 i EU fördraget som svar på Polen och Ungerns kritik. Så vad väntar ni på? Ni måste agera! Nu! Vi har väntat länge nog.

Alice Bah Kuhnke (MP)
EU-parlamentariker

Mer fakta

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret