EU-strid kring minimilönernas legala status
Bryssel 1 februari 2022Förhandlingarna om minimilöner i EU börjar nu ta fart på allvar. Att parterna står långt ifrån varandra står klart när EU-parlamentet vill ha bindande regler medan rådet istället vill se ett ramverk.
– Det är helt oacceptabelt, säger EU-parlamentets förhandlare Dennis Radtke efter den andra förhandlingsomgången.
På måndagen träffades EU-parlamentet och ministerrådet för den andra förhandlingsomgången om minimilöner i EU. Medan det första mötet den 17 januari bjöd på en allmän diskussion kring parternas olika ståndpunkter, tog måndagens möte diskussionerna in i detaljer.
Tyske kristdemokraten Dennis Radtke förhandlar å EU-parlamentets vägnar, och enligt honom var en av måndagens knäckfrågor att rådet tryckte på ordet ”ramverk”.
– Det ser jag som ett klart försök från rådets sida att få det här till att bli en rekommendation, inte ett direktiv. Vilket är helt oacceptabelt, sade han på sysselsättningsutskottets möte i EU-parlamentet under tisdagen.
Måndagens diskussionen rörde också andra typer av definitioner och begrepp som är viktiga för hur man ska tolka texten rent rättsligt.
Parlamentet och rådet är oense om definitioner som att ”säkerställa” och att ”främja”.
– Vi vill såklart ha en så stark position som möjligt, rådet vill ha en så svag position som möjligt, sade Dennis Radtke som underströk att han trodde att det finns punkter där man lär komma överens men att det helt klart finns några problematiska delar i diskussionen.
Andra nyckelbegrepp som har diskuterats är bedömningen om vad som är en ”adekvat”, ”rättvis” eller ”anständig" lönenivå. För parlamentet är det viktigt att behålla ”rättvis” och ”anständig” i texten, med referens till den sociala pelaren.
Inget beslut togs kring de här begreppen under måndagens förhandlingar.
Abir Al-Sahlani (C) sitter i sysselsättningsutskottet i EU-parlamentet och följer utvecklingen i förhandlingarna.
– För mig och Centerpartiet ska det vara upp till varje medlemsstat att avgöra detta och självklart är det enligt min mening parterna och den svenska modellen som ska sätta spelreglerna här och inte denna halvmesyr till politiska förhandling på EU-nivå, säger Abir Al-Sahlani.
Vad gäller diskussionerna kring om förslaget ska vara ett bindande direktiv eller i form av en rekommendation, är Al-Sahlanis ståndpunkt klar.
– Här är min och Centerpartiets ställning tydlig att vi inte vill se några som helst bindande aspekter i det här förslaget, säger Abir Al-Sahlani.
Förhandlingarna om minimilönerna är en av det franska ordförandeskapets prioriteringar och den franska målsättningen är att ha nått en överenskommelse senast i mars. Abir Al-Sahlani har noterat det ambitiösa förhandlingstempot.
– Det verkar onekligen som att förhandlingarna kring minimilöner sköts på ett mycket högt tempo. Vilket är förvånande eftersom det är tydligt att det finns betydande skillnader mellan ministerrådet och EU-parlamentets inställning i frågan, säger Abir Al-Sahlani.
Ilan De Basso (S) sitter också i sysselsättningsutskottet och han ser att det är positivt att samtalet pågår mellan de olika parterna – men ser också att det finns stora skillnader mellan positionerna.
– Min och den socialdemokratiska gruppens uppfattning är att vi naturligtvis inte är nöjda med det vägval parlamentet har gjort. Vår position och utgångspunkt är att den svenska modellen ska värnas och där kommer jag fortsätta samtalen med de kontakter jag har i parlamentet, säger han.
– Sen är vi medvetna om att det finns väldigt mycket att göra generellt på den europeiska arbetsmarknaden men det behöver inte står i motsatsförhållande till varandra. Så jag hoppas att samtalen ska resultera i att det blir en bra lösning där vi säkerställer att svensk lönebildningsmodell bibehålls, säger De Basso.