FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild

Bild: UN Photo/Eskinder Debebe

Hoppa till artikelns andra spalt.

FN-chef: En katastrof om inte mer görs för klimatet

En atlas över mänskligt lidande och misslyckat ledarskap för att mildra klimatförändringarna. Så beskriver FN:s generalsekretare António Guterres IPCC:s stora klimatrapport som presenterades på måndagen.

FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC presenterade på måndagen en omfattande rapport på närmare 3 700 sidor om klimatförändringarna, dess orsaker och konsekvenser och åtgärderna för att minska dem.

– Jag har sett många vetenskapliga rapporter i mina dagar. Men ingen som denna. Dagens IPCC-rapport är en atlas över mänskligt lidande och en förödande dom mot ett misslyckat klimatledarskap, sade FN:s generalsekreterare António Guterres.

Annons

– Nästan hälften av mänskligheten lever nu i riskzonen. Många ekosystem befinner sig nu på gränsen till en punkt där ingen återvändo finns, sade han.

För att klara klimatmålen måste de globala utsläppen minska med 45 procent till 2030 och klimatneutralitet till 2050. De målen kommer med dagens utlovade mål från världens länder inte alls att nås.

– Enligt nuvarande åtaganden kommer de globala utsläppen att öka med nästan 14 procent under det innevarande decenniet. Det innebär en katastrof. Det kommer att förstöra alla möjligheter att hålla 1,5 [-gradersmålet] vid liv, sade FN-chefen.