Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Skrämdump av filmen där Angel Dzjambazki gör en Hitlerhälsning den 16 februari 2022.

Hitlerhälsande EU-politiker fördöms

STOCKHOLM 17 februari 2022

En heilande bulgarisk Europaparlamentariker upprör talmannen som kallar det en “kränkning av alla i Europa” och lovar åtgärder. Sverigedemokraterna, som ingår i samma partigrupp, ECR, som mannen, tar bestämt avstånd och har begärt extra gruppmöte. Centerpartiets Abir Al-Sahlani kräver kraftfulla åtgärder från både talmannen och ECR.     

Den bulgariske ledamoten Angel Dzjambazki gjorde en Hitlerhälsning i Europaparlamentet på onsdagen. Det skedde efter en debatt om att EU-domstolen avvisat Ungern och Polens rättsliga försök att stoppa möjligheten till indragna EU-bidrag för bristande rättsstatlighet. 

Det inträffade har upprört ledamöterna och talmannen Roberta Metsola har inlett ett formellt förfarande mot Angel Dzjambazki för att utreda om han ska bestraffas med tillbakadragen rösträtt, löneavdrag eller andra åtgärder. Men enligt Angel Dzjambazki är han missförstådd och den resta armen vara bara ett “ödmjukt vinkade”. Enligt uppgift kan talmannens beslut komma att offentliggöras vid nästa möte i Strasbourg den 7 mars.   

“En fascistisk hälsning i Europaparlamentet är oacceptabel för mig – alltid och överallt. Det kränker mig och alla andra i Europa.” twittrade talmannen Roberta Metsola efter händelsen.

Den bulgariske ledamoten är medlem i partigruppen ECR där även  Sverigedemokraternas parlamentariker ingår. SD fördömer händelsen.

– Vi fördömer kraftigt det inträffade och har tillsammans med flera andra [länders parti-] delegationer krävt ett extra möte i ECR-gruppen för att diskutera händelsen. Det är helt oacceptabelt, säger Peter Lundgren. 

ECR:s extramötet kommer sannolikt att ske den 1 mars.

Centerpartiets Abir Al-Sahlani var på plats i plenum när den bulgariske ledamoten gjorde sin gest som hon menar var en tydlig Hitlerhälsning. Hon är upprörd över att han och andra män på den yttersta högerkanten av och till stör och agerar hotfullt under debatterna. Något som hon också beskrivit i en debattartikel nyligen. Nu vill hon se konkreta och kraftfulla åtgärder från talmannens sida.

– Han borde utestängas från plenum ett antal möten. Han får inte använda den demokratiska plattformen för att sprida sitt hat och sin antisemitism, säger Abir Al-Sahlani. 

Peter Lundgren vill avvakta parlamentets utredning och beslut innan partigruppen ECR tar sitt beslut.

– Jag vill inte föregripa parlamentets utredning och beslut men ECR-gruppen kommer att agera resolut i frågan då detta går helt på tvärs mot vad gruppen står för, säger Peter Lundgren.

Abir Al-Sahlani har dock sitt svar klart.

– Det är bra att SD tar avstånd, samtidigt visste de mycket väl vilken grupp de gick med i säger Abir Al-Sahlani och kräver att ECR utesluter den Hitlerhälsande ledamoten. 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret