Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson utanför LO-borgen på fredagen.

LO-ledare: Europafacket har fel om minimilöner

STOCKHOLM 4 februari 2022

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kommenterar LO:s bojkott av Europafacket i minimilönsfrågan. “Den kan vara slut i morgon om de säger att de hade fel”. 

Före jul beslutade LO att inte betala medlemsavgiften till Europafacket och att sluta gå på organisationens möten. Orsaken är, enligt LO, att Europafacket driver på för tvingande EU-regler om minimilöner, något som går på tvärs mot LO:s vilja och riskerar den svenska arbetsmarknadsmodellen. 

– Vi vill inte ha någon minimilönslag i Sverige. Vi upplever att [Europafacket] har gått åt raka motsatsen och snarare underblåst den variant som ligger i Europaparlamentet. De har motarbetat oss i våra kontakter med parlamentet när vi har försökt få undantag. Om Europaparlamentets förslag går igenom har vi ingen svensk modell kvar, då kapsejsar den, säger Torbjörn Johansson.

Han hänvisar till beslut i Europafacket om, att fungerande kollektivavtalsmodeller ska skyddas, men som ledningen i Europafacket kringgått och motarbetat. Som exempel nämner Torbjörn Johansson ett tidigare förslag om en så kallad kollektivavtalsoption där arbetsmarknadens parter i länder, som Sverige och Danmark, utan lagstiftade minimilöner kunde få undantag, om fack och arbetsgivare var överens om det.

– Men det ville Europafacket inte driva. Det är klart att det smärtar oss, säger  Torbjörn Johansson och nämner att LO haft medarbetare som kommit hem från Bryssel gråtande för att de blivit utskällda i Europafacket.

Frågan om minimilöner har diskuterats i flera år, inte minst i Europafacket där många ser det som ett sätt att höja de lägsta lönerna i EU. De svenska facken är också för höjda minimilöner men vill att det ska ske utan att de länder som inte har statliga minimilöner på ett eller annat sätt, kanske efter framtida dom i EU-domstolen, ska tvingas införa systemet. Den svenska och den danska modellen bygger på att fack och arbetsgivare förhandlar och sätter löner, inte staten. Det är en modell som varit betydligt mer framgångsrik i att skydda de anställdas intressen än systemet med statliga minimilöner menar facken. 

Europafacket avböjer intervju men hänvisar i ett uttalande till Europaportalen att 85 procent av deras medlemsorganisationer är för ett EU-direktiv för att stödja “rättvisa minimilöner och kollektiva förhandlingar”.  De säger vidare att de “fått en garanti för att medlemsstater som för närvarande endast bestämmer löner genom kollektiva förhandlingar inte kommer att vara skyldiga att införa ett lagstadgat system för minimilöner.” Enligt Europafacket verkar LO:s beslut att pausa sin relation med organisationen “ha fattats på felaktig information”.

Europafacket säger att LO har missförstått deras beslut, vilken är din kommentar till det?

– Jag tänker inte diskutera våra interna komplikationer med pressen. De har svarat att de tycker att vi har fel. Men vi byter inte åsikt bara för att de säger så. För oss är det ganska avgörande: Om inte svenska modellen överlever, utan den dör, det har vi inte mandat att förhandla bort. Vi har kongressbeslut i december på att vi ska hålla i den svenska modellen. Om det kommer en lagstiftning så ska Sverige vägra att införa den, säger Torbjörn Johansson.

 Har du haft kontakt med riksdagen i frågan om att vägra inför EU-lag?

– Jag tror inte riksdagen bryr sig om att svara på våra kongressbeslut. Men det är klart, om det skulle bli så illa att det här blir EU-lag, då vill jag påstå att alla partier har sagt att man vill behålla den svenska modellen och inte införa en minimilön lagstiftningsvägen. Men de kanske tvingas att införa den. Men då blir det en ganska stor slitning, i alla fall inom arbetarrörelsen, säger Torbjörn Johansson.

Hur länge kan konflikten mellan LO och Europafacket pågå?

– Den kan vara slut i morgon om de säger att de hade fel men det kommer inte att ske. Men att vi skulle säga att vi skiter i den svenska modell och lägger oss ner och långsamt dör, det har vi inte mandat att göra. Nu är vi i ett skarpt läge där vi på riktigt känner oss hotade, säger Torbjörn Johansson.

Vad är din kommentar till att de fackliga centralorganisationerna TCO och Saco inte följt LO:s exempel att bojkotta Europafacket?

– Var och en för välja sin väg. Men de ger oss rätt i sak, säger Torbjörn Johansson.

Hur tror du att minimilönsfrågan kommer att påverka svenskarnas syn på EU?

– Det är en hypotetisk fråga och beror helt på hur den landar. Men om stora fackförbund säger att detta är ett bekymmer kommer det att påverka. Hela arbetarrörelsens tro på frihandel har byggt på att vi har en svensk modell där vi kan reglera frågor. Om det försvinner då är det stor risk att vi drar åt att stänga gränser och att vi inte vill ha den fria rörligheten, men det är svårt att veta hur det går, säger Torbjörn Johansson. 

Kommer LO att vara kvar som medlem i Europafacket om ett år?

– Det tror jag väl, men man ska inte spekulera. Men vi har inte hotat med att gå ur utan att vi inte kan betala för någon som motarbetar oss i denna känsliga och viktiga fråga, säger Torbjörn Johansson.

Men om LO inte betalar blir ni väl uteslutna?

– Ja, men då är det någon som kastar ut oss och det är en annan fråga, säger Torbjörn Johansson.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret