Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s byrå för brottsbekämpning, Europol, ska få utökade befogenheter.

Nya EU-regler ska stärka Europol mot grov brottslighet

Bryssel 2 februari 2022

Inom EU är man överens om att ge Europol utökade befogenheter. Genom vassare teknik, samarbete med privata aktörer och förbättrad dataanalys förväntas EU:s polismyndighet bli starkare i arbetet mot organiserad brottslighet och terrorism.

EU-parlamentet och ministerrådet kom på tisdagskvällen överens om att ge EU:s polismyndighet Europol utökade befogenheter. Frankrike har i sin roll som ordförandeland för ministerrådet representerat EU-länderna i förhandlingarna. Den franske inrikesministern Gérald Darminin är nöjd med uppgörelsen.  

– Europol spelar en nyckelroll i att ge ökat stöd till medlemsländerna i kampen mot organiserad brottslighet och terrorism. I en komplex och ständigt föränderlig kriminell miljö kommer de nya reglerna att göra det möjligt för byrån att fortsätta detta arbete mer effektivt, sade Darminin i ett uttalande.

Överenskommelsen bygger på ett förlag som EU-kommissionen lade fram i december 2020 där man vill stärka Europols möjligheter att bättre stödja nationella brottsbekämpande myndigheter med analys och expertis, underlätta gränsöverskridande polissamarbete och terrorismrelaterade utredningar.

Det nya mandatet ger bland annat Europol möjlighet att samarbeta effektivt med privata parter, där Europol kan ta emot personuppgifter direkt från privata parter och analysera dessa uppgifter för att identifiera medlemsstater som skulle kunna inleda utredningar om relaterade brott. 

Den nya EU-förordningen sätter också upp regler för bearbetning av stora och komplexa datauppsättningar, så kallade ”big data”, och tillåter myndigheten att utveckla ny teknik som matchar brottsbekämpande behov.

Den spanske högerpolitikern Javier Zarzalejos, som förhandlat å EU-parlamentets vägnar, välkomnade överenskommelsen. 

– Den tilldelar byrån mycket relevanta nya uppgifter, särskilt när det gäller forskning och innovation och direkta utbyten med privata parter för att bekämpa onlinespridning av terroristinnehåll och material om sexuella övergrepp mot barn, sade Javier Zarzalejos i ett uttalande. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret