Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jessica Polfjärd (M) är ansvarig för att samla en majoritet i EU-parlamentet bakom en gemensam hållning om det så kallade ansvarsfördelningsdirektivet inför kommande slutförhandlingar med medlemsländerna. Arkivbild.

Polfjärd: Bötfäll EU-länder som inte når utsläppsmål

BRYSSEL 11 februari 2022

Tydliga krav på alla EU-länder att minska sina utsläpp och böter för dem som inte når sina mål. Det är några av de förslag som Jessica Polfjärd (M) som ansvarig EU-parlamentariker vill att EU ska anta.

Förra året lade EU-kommissionen fram en rad skarpa lagförslag om hur unionens mål om att minska klimatutsläppen till 2030 med minst 55 procents. Moderaten Jessica Polfjärd har fått i uppdrag att samla en majoritet i EU-parlamentet bakom ett av dessa förslag – det som handlar om hur mycket varje enskilt medlemsland måste minska sina klimatutsläpp. Det rör bland annat utsläpp från jordbruk, vägtransporter, byggnader, avfall och småskalig industri. Totalt måste utsläppen inom dessa sektorer minskas med 40 procent jämfört med nivåerna 2005.

I veckan lade Jessica Polfjärd fram sitt utkast till förslag som hon vill att EU-parlamentet ska enas omkring.

– Jag vill se mer ambitiösa mål […] där det är tydligt att alla länder måste bidra istället för att åka snålskjuts på mer ambitiösa länder som till exempel Sverige, sade Polfjärd under en pressträff på fredagen.

De nationella målen för utsläppsminskning sätts efter hur rikt medlemslandet är mätt i BNP. Fem rika länder som Sverige och Luxemburg får de högsta målen medan fattigare länder som Bulgarien och Rumänien får lägre, se listan nedan. 

Om ett land inte når sina mål föreslår hon vidare att man inför en straffavgift som står i proportion till hur långt ifrån målet landet är. 

– De länder som inte lever upp till sina mål behöver betala en avgift för att kompensera för uteblivna satsningar på klimatet, sade Polfjärd.

Hennes uttryckliga mål är att ingen ska behöva betala några böter med att det ska fungera som blåslampa för att få länderna att satsa mer på att minska sina klimatutsläpp. 

Bötessumman kalkyleras enligt en formel som tar priset på EU:s utsläppsrätter i beaktande. Polfjärd kunde inte ge någon närmare bild av hur stora summor det skulle kunna röra sig om men att ”kommer kosta”. Eventuella bötesbelopp föreslås öronmärkas till klimatåtgärder.

Fem övergripande förslag

Att alla EU-länder ska bidra mer till utsläppsminskningen och att kunna utdöma en straffavgift är två av de fem ändringar som Jessica Polfjärd lyfter fram i sitt utkast, se faktaruta. Bland dem finns även förslag på att ”täppa till potentiella kryphål” i lagstiftningen.

– Jag begränsar till exempel möjligheten för länder att låna utsläpp av sig själva i framtiden vilket innebär att vi måste minska utsläppen här och nu. Den som inte gör läxan i början av perioden kommer att får det väldigt svårt i slutet, sade Polfjärd.

Hon poängterade vikten av att det blir upp till de enskilda medlemsländerna att själva avgör hur de vill minska sina klimatutsläpp i de områden som berörs av lagstiftningen. 

Samtidigt vill Jessica Polfjärd uppmuntra ny teknik och vill göra det möjligt att räkna in satsningar på att binda upp koldioxid i ländernas mot ländernas utsläppsmål.

"Ganska stor acceptans"

Veckans presentation öppnar möjligheten för övriga EU-parlamentariker och politiska grupper att komma med ändringsförslag till Polfjärds utkast. Enligt henne finns ”en ganska stor acceptans” i EU-parlamentet för hennes förslag att alla medlemsländer måste minska sina utsläpp. Hon väntar sig dock diskussioner om hur stora dessa mål bör vara där vissa partigrupper vill gå längre och vissa skruva ned kraven. Även förslaget om att bötfälla länder som inte klarar sina mål tror hon kan bli föremål för debatt.

EU-KOMMISSIONENS FÖRSLAG PÅ NYA MÅL TILL 2030 FÖR MINSKADE UTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER JÄMFÖRT MED ÅR 2005

EU-länder

Gällande regler 

Kommissionens nya förslag

Sverige

40 procent

50 procent

Luxemburg

40

50

Finland

39        

50

Danmark

39

50

Tyskland

38

50

Nederländerna

36

48

Österrike

36

48

Frankrike

37

47,5

Belgien

35

47

Italien 

33

43,7

Irland

30

42

Spanien

26

37,7

Cypern

24

32

Portugal

17

28,7

Slovenien

15

27

Tjeckien

14

26

Estland

13

24

Grekland

16

22,7

Slovakien

12

22,7

Litauen

9

21

Malta

19

19

Ungern

7

18,7

Polen 

7

17,7

Lettland

6

17

Kroatien

7

16,7

Rumänien

2

12,7

Bulgarien

0

10

HELA EU

40

55

Källa: EU-kommissionens ursprungsförslag 2021 ( som under 2022 ska behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet). Det nya förslaget kommer att ersätta de nuvarande målen som var anpassade till en EU-minskning på 40 procent.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret