Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Arkivbild.

Sverige stäms i EU-domstolen för bristande vapenlagar

STOCKHOLM 9 februari 2022

Ett utdraget politiskt bråk mellan regeringen och oppositionen om nya vapenlagar har hindrat Sverige att anta nya EU-regler. EU-kommissionen har tröttnat på att vänta och anmäler därför Sverige till EU-domstolen.  

EU-kommissionen beslutade på onsdagen att dra Sverige inför EU-domstolen för att landet inte har infört nya EU-regler kring skjutvapen. Om Sverige fälls väntar EU-böter.

– Det är oerhört allvarligt att Sverige riskerar dryga böter, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till TT i en kommentar till kommissionens stämning.

De nya reglerna, som ska begränsa möjligheterna för grova brottslingar och terrorister att få tillgång till automatvapen, har Sverige redan godkänt på EU-nivå och skulle ha varit införda i nationell lag senast under 2018. Men ett utdraget politiskt bråk om vissa delar av lagstiftningen – bland annat märkning av magasin till automatvapen – mellan regeringen och oppositionen i riksdagen har lett till att inget beslut kunnat tas.  

Moderaterna, som är en del av oppositionen i frågan, menar att regeringens förslag inte kunnat antas eftersom de är mer omfattande än vad EU kräver, det vill säga en så kallad överimplementering, något som regeringen å sin sida förnekar.

–  Regeringen har vid fyra tillfällen försökt reglera magasin hårdare än vad som krävs, och förlorat den striden i riksdagen. Dessutom har riksdagen vid två tillfällen riktat tillkännagivanden till regeringen om att vapendirektivet ska implementeras på miniminivå, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för moderaterna i ett uttalande till Europaportalen. 

Han tillägger: 

– Det är regeringens ovilja att hörsamma riksdagen som gör att Sverige riskerar böter. Ansvaret ligger enkom på regeringen, säger Johan Forssell.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret