Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Martin Linder gästkrönikör och förbundsordförande Unionen.

Gästkrönika: Ta mänskliga rättigheter i arbetslivet på allvar

21 februari 2022 | Martin Linder

FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter kom 2011. Nu, elva år senare, föreslås ett EU-direktiv för att säkra företagens respekt för mänskliga rättigheter och ta oss närmare visionen om ett socialt hållbart Europa, skriver gästkrönikören Martin Linder, ordförande för Unionen.

I Sverige välkomnar fackförbund, investerare och många företag EU:s förslag, som väntas på onsdag, till bindande direktiv för ”tillbörlig aktsamhet”, mHREDD. Det handlar om respekten för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Tydliga regler för företag och myndigheter inom EU kan i förlängningen också få påverkan globalt. Framförallt vill vi se att det leder till samverkan, dialog och förhandling mellan fack och arbetsgivare - för arbetstagares bästa. När det gäller förslaget om aktsamhetsplikt för bolagsstyrelser, behöver det analyseras närmare. 

Det är arbetsgivarens ansvar att regelverket följs. Fackliga parter har en viktig roll att spela i detta, och vi vet att samverkan är det bästa sättet att hitta pragmatiska och situationsanpassade lösningar på komplexa utmaningar som denna.

Vi måste öka våra ansträngningar

Många företag har genom intensiv lobbying försökt påverka EU-kommissionen att inte lägga fram förslaget. Påverkanskampanjerna har tyvärr försenat de nödvändiga politiska, finansiella och affärsmässiga åtgärderna som ett direktiv skulle leda till.

Det råder ingen tvekan om att sociala frågor, jämfört med för bara några år sedan, står högre på företagens agendor. Låt detta direktiv bli en steg på vägen mot att effektivt kunna ta itu med de utmaningar vi ser på den globala arbetsmarknaden. I många länder i Europa är arbetet redan igång. Jag noterar samtidigt att Sverige har valt att vända bort blicken i frågan om mänskliga rättigheter i arbetslivet, trots höga hållbarhetsambitioner generellt.

Hur går vi då från ord till handling? Det korta svaret är att vi måste öka våra ansträngningar. Ett direktiv på europeisk nivå ger möjlighet till sanktioner vid brott mot regelverket. Företag som arbetar eller är baserade inom EU måste erkänna föreningsrätten och övriga mänskliga rättigheter i sin egen verksamhet och i leverantörskedjorna.

Ett aktivt och engagerat hållbarhetsarbete lönar sig; det ger motståndskraft mot framtida kriser. Dagens främsta affärsrisk är att inte engagera sig i systematiskt hållbarhetsarbete, vilket självklart inkluderar rättigheter och villkor för arbetstagare. Det är den enda vägen framåt för företag som på allvar vill ta ansvar för sin verksamhets hela påverkan på sin omvärld.

Facket – världens största nätverk

Fackföreningsrörelsen är världens största nätverk med 200 miljoner medlemmar. Det finns ingen annan funktion så väl lämpad att arbeta tillsammans med företagen för att säkerställa mänskliga rättigheter i arbetslivet. För att tala klarspråk: Ingen övertygande social hållbarhet i arbetslivet kommer att kunna genomföras utan en facklig dialog på företagsnivå, nationell nivå och internationell nivå.

Låt oss gemensamt se till att 2022 blir året då arbetstagares rättigheter tas på allvar.

Martin Linder
Förbundsordförande Unionen

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret